Kötelező kamarai tagságot és tagdíjat szánnak a rendőröknek

Egy Belügyminisztériumból kiszivárgott javaslat szerint Magyar Rendészeti Kar felállítását szorgalmazza a tárca, mely a szakszervezetekhez hasonló jogokat kapna, a tagságot pedig kötelezővé tenné a rendvédelmi állomány részére - írja a mainap.hu.

Kötelező kamarai tagság és tagdíj - ez vár a rendészeti dolgozókra, ha a Parlament elfogadja az új javaslatot. A mainap.hu úgy tudja, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) életpályamodelljével kapcsolatos javaslat egyik pontja Magyar Rendészeti Kar felállításáról szól, mely gyakorlatilag átvehetné a jelenleg működő szakszervezetek helyét.

Ráadásul a tervezet szerint az új Rendészeti Kar "szervezete nem alulról választással épül fel". Az érdekvédőket éppen azok a vezetők jelölhetik ki, akikkel szemben meg kellene védeniük a dolgozók érdekeit. A tervezet egyértelműen kimondja: a Rendészeti Kar fontos részévé válik az érdekképviseletnek, és számos olyan feladata és hatásköre lesz, amit ma kizárólag a szakszervezetek gyakorolnak.

A rendvédelmi szakszervezetek szétverését, gyengítését tűzte ki célul a Belügyminisztérium –  értékelték a mainap.hu által megkérdezett érdekvédelmi szervezetek vezetői a javaslatot. Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezetek főtitkára szerint demokratikus alapelv, hogy a szakszervezetek önállóan és függetlenül működnek, a tagság önkéntesen vállalt és a szervezet alulról építkezik.

Hasonlóan fogalmazott Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, aki a múlt héten értesült a javaslatról. Véleménye szerint egy szakmai kamara felállításának gondolata nem ördögtől való, ugyanakkor hangsúlyozta: a kamra nem helyettesíti a szakszervezeteket. Hozzátette: hiába kérték a Rendészeti Érdekvédelmi Tanács összehívását a BM-től, nem kaptak választ.

A mainap.hu megkereste a részletekkel kapcsolatosan a tárcát, de még nem kaptak választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.