Koszorús: nem offshore cég felel a külföldiek tartózkodási engedélyeiért

Koszorús László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes alelnöke határozottan cáfolta, hogy a testület egy offshore hátterű céget bízott volna meg a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi tartózkodási engedélyeinek intézésével.

A politikus Varju László országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált újságíróknak. Azon a Demokratikus Koalíció tagja emlékeztetett arra a törvénymódosításra, amelyik alapján magyarországi tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli állampolgár, aki legalább 250 ezer eurónyi, öt évre szóló magyar értékpapírt vásárol. A képviselő felvetette annak gyanúját, hogy Vietnam és Kína esetében a parlament gazdasági bizottsága egy olyan céget jelölt ki az ügyek intézésére, amely offshore-hátterű.

Varju szerint pártalapításról beszélgetnek a Demokratikus Koalíció Platform tagjai
Varju szerint pártalapításról beszélgetnek a Demokratikus Koalíció Platform tagjai

Koszorús László erre reagálva határozottan kijelentette: a gazdasági bizottság által megbízott vállalkozás nem offshore cég. Hozzátette, hogy a DK-t jelenleg vezető Gyurcsány Ferenc, illetve Varju László – még kormányon - olyan törvényeket hoztak, amelyek elősegítették, hogy százmilliókat lehessen külföldre vinni. Szavai szerint ezzel éltek az egykori miniszterelnök volt üzlettársai, például a leköszönt jegybankelnök, Simor András is.

Leszögezte, hogy a gazdasági bizottság által jóváhagyott cég viszont nem kiviszi a pénzt, hanem dollármilliókat hoz Magyarországra. Rámutatott: az tekinthető offshore vállalkozásnak, amelyik nem fedi fel a tulajdonosait. A bevándorlási programban viszont csak olyan cég vehet részt, amelynek tulajdonosai feltárják kilétüket – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy az említett társaság fő tulajdonosa a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua vezetője, Simon Wu. Neki többet között a BorsodChem Zrt. is a tulajdonában van. Mellette tulajdonos még Lian Wang, a Deutsche Bank és a Morgan Stanley egykori munkatársa, Jonathan Chan valamint a magyar Boros Attila – közölte.

Az üzleti életben természetes és jól bevált formula, hogy ha egy cég külföldön értékesíti a magyarországi érték- vagy állampapírokat, akkor azt külföldön is jegyzik be – mondta Koszorús László.

*

Varju László Kövér Lászlót tájékoztatta arról, hogy Varga Mihály miniszterhez kérdéseket intézett az intézkedés kapcsán. Levelében így fogalmazott: "Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottsága 2013. március 4-én kelt, 5/2010-2014 számú határozatával jóváhagyta, hogy a Kínai Népköztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság területén benyújtandó kérelmek vonatkozásában a fent említett tranzakció lebonyolítására az ÁKK. Zrt. a Hungary State Special Debt Fund-dal (89 Nexus Way, Camana Bay, Grand Cayman KY1-907) kössön szerződést.  E bizottsága ugyancsak 2013. március 4-én kelt, 4/2010-2014 számú határozatának 1. pontja értelmében az említett cégnek szükségképpen offshore cégnek kell lennie."

Varju ezután a következő kérdéseket tette fel:

Hogyan választották ki éppen ezt a vállalkozást?

Hirdettek-e a kiválasztásra pályázatot?

Ha igen, mely vállalkozások pályáztak még, és milyen feltételeket ajánlottak, amelyekkel szemben a győztes pályázat feltételei előnyösebbeknek bizonyultak?

Ha nem, miért nem? Ez esetben milyen megfontolásból esett a választás éppen az említett cégre?

Megengedhetőnek tartja-e az offshore cégeket egyenesen az ördögtől valónak tekintő kormány minisztereként, hogy ilyen tevékenységgel éppen egy offshore céget bízzanak meg?

Van-e az említett, Cayman szigeteken bejegyzett társaságban tulajdonrésze Simicska Lajos, Nyerges Zsolt vagy Töröcskei István uraknak vagy cégeiknek?

Lehetséges-e, hogy a kínai és vietnami állampolgároknak a magyarországi tartózkodási engedély fejében nem csak a magyar állam, de a Fidesz adósságának csökkentéséhez is hozzá kell járulniuk?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.