Koszi-klán: nem változtattak a büntetési tételeken, a fővádlottak távol maradtak

Nem változtatott a büntetési tételeken a Koszi-klán néven elhíresült diósdi maffiaperben a Győri Ítélőtábla. Maradt tehát az első fokon kiszabott, összesen 211 év – részben felfüggesztett – szabadságvesztés.

Harminchárom vádlott büntetéséről döntött jogerősen Kovács Tamás eljárótanácsa csütörtökön a Győri Ítélőtáblán.

A Koszi-klán néven emlegetett bűncselekménysorozat része volt többek között egy 1998-ban távirányítóval felrobbantott Porsche, a diósdi kettős gyilkosság 2005-ben, egy pénzszállító kirablása vállról indítható rakétával, jelentős mennyiségű olajlopás a Mol százhalombattai Duna Finomítójától.

A fellebbviteli bíróság épületében nem fértek el a vádlottak és védőik, ezért a megyei törvényszék 120 embert befogadó nagytermében tartották a tárgyalást, különleges biztonsági intézkedések közepette.

A táblabírósági persorozat elején az ügyvédek kifogásolták a tárgyalás szűkös körülményeit, s azt, hogy a terem befogadóképessége miatt szerintük nem lehetett egyértelműen megteremteni a büntetőeljárás jogi alapelvének egyik fontos elemét, a nyilvánosságot.

Erre reagálva Ferenczy Tamás bíró, a Győri Ítélőtábla szóvivője közleményben tudatta: a tárgyalás nyilvánossága a sajtó és a hozzátartozók jelenlétének garantálását jelenti, melyet csak a férőhelyek korlátoznak. Ennél nagyobb termük nincs. A szóvivő hangsúlyozta: az alkalmazott szigorú biztonsági intézkedéseket a nyomozó hatóság rendelte el, "az elsőfokú ítélet meghozatala óta ismertté vált – nem nyilvános – körülmények miatt."

A tárgyalási napokon kommandósok őrködtek a teremben. A csütörtöki ítélethirdetésen azonban az első fokon legsúlyosabb ítélettel sújtott vádlottak nem akartak részt venni – jelentette be Kovács Tamás bíró. Távol maradt a 20 éves büntetését töltő Czibere Attila, az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaszap Ferenc, s a Szabó-testvérpár – István és Miklós –, akiket a bűnszervezet irányítójaként tartanak számon, ők első fokon 18 és fél év fegyházbüntetést kaptak.

Egyes cselekményeket átminősített ugyan az ítélőtábla, ám a büntetési tételeken nem változtatott. Kovács Tamás indoklásában kifejtette: nem találtak olyan eljárási szabálytalanságokat, amelyeket később ne hoztak volna helyre. 

A különösen nagy értékre, bűnszövetkezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette s más bűncselekmények miatt indult eljárás ezzel lezárult.

Az ítélet jogerős.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.