Kossuthnak is mennie kell?

Károlyi és Kossuth is Siófokra költözhet a parlament elől. Mindkét politikus szobrára igényt tart Siófok. Az Országgyűlés tavaly nyáron döntött arról, hogy visszaállíttatja a budapesti Kossuth tér 1944 előtti arculatát, új helyet keresve a ma a téren álló szobroknak.

A siófoki önkormányzat szakbizottsága elfogadásra javasolja a csütörtökön ülésező képviselő-testületnek: a városhoz több szálon kötődő alkotások kerüljenek Siófokra. Mindkettőnek már a leendő helyét is kijelölték – írja a Somogyi Hírlap online kiadása.

A Kossuth tér 1943-ban. Ez a cél
Kossuth tér, 1943

A Kossuth-emlékművet a hajóállomás melletti Rózsakertbe tervezik. Kossuth Lajos 1842 nyarán megjelentetett egy cikket, amely a balatoni gőzhajózás hiányát taglalta. Az első gőzös a tavon 1846-ban tehette meg próbaútját. Az átköltöztetés után az emlékmű méltó módon állítana emléket és fogadhatná a hajósokat. Talapzata balatonalmádi vörös kőből készült, tehát az többszörösen is mondható balatoni vonatkozásúnak.

Varga Imre Károlyi-szobra a Millennium parkban állna – írja a Sonline.hu. Siófok városa nem az ábrázolt személlyel, annak politikai nézeteivel kíván azonosulni, sokkal inkább magával a művészeti alkotással, mely a város szülötte és díszpolgára nevéhez köthető, illetve az üdülőhelyen egykor megforduló ismert vendég megörökítésének is tekinthető.

Az alkotások elhelyezésével felmerülő költségeket a budapesti Kossuth tér átalakításának költségvetésébe „illesztené” a siófoki önkormányzat.

A parlament előtti térről egyébként József Attila szobrát is elköltöztetni tervezik. Annak sincs még új helye, korábban Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester nyilatkozta: települése természetesen kész befogadni a Szárszón elhunyt költő szobrát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.