Kossuth téri tüntetők: mehetünk haza

Nem demonstrálnak tovább a Parlament közelében a magukat Kossuth téri tüntetőknek nevezők, mert az országgyűlési választások eredménye szerint elérték céljukat: a kormány és a kormányzó MSZP távozik a hatalomból - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet pénteken az MTI-t.

Agárdy János, a több mint 1300 estén és napon át tartó kormányellenes megmozdulásokat szervező csoportosulás vezetőségi tagjának közlése szerint vasárnap, a 2010-es országgyűlési választások második fordulójának estéjén befejezik tüntetéssorozatukat és "átadják" az V. kerületi Vértanúk terét, valamint a Kossuth teret.

A parlamenti választások eddigi eredményei alapján úgy érzik: "vállalt feladatuk véget ért", s a jövőben csak "alkalmi jelleggel, és aktuális nemzeti ügyekben" nyilvánítják ki akaratukat.

A demonstrációk befejezését azzal is magyarázták, hogy "az Országgyűlésbe jutott egy valóban nemzeti párt, amelynek képviselői garanciát vállaltak a nemzeti célok megvalósításáért", ezért remélik, hogy a Fidesz kormányzó pártként együtt fog működni a nemzeti oldalt képviselő Jobbikkal.

A négy éven át tartó demonstrációsorozat kiváltó oka Gyurcsány Ferenc 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került őszödi beszéde volt, amelyet az akkori kormányfő az év május 26-án, zárt frakcióülésen mondott el párttársai körében, de azt máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki a hangfelvételt.

A Magyar Rádió által közölt beszédrészletek nyomán demonstrációk kezdődtek, majd zavargások törtek ki Budapest utcáin, tüntetők megostromolták a Magyar Televízió székházát, több autót felgyújtottak.

Éjjel-nappal

A Kossuth téren éjjel-nappal jelen lévő tüntetőket végül 2006. október 23-ra virradóra, az állami ünnep hajnalán szorították ki a rohamrendőrök, majd a Parlament előtti teret több hónapra kordonnal zárták le. A demonstrálók 2006. október 23-án és más állami ünnepnapokon is összecsaptak a rendőrökkel. A Kossuth tér lezárása, majd újbóli megnyitása után is folytatódtak a tüntetések: a Batthyány-örökmécsest körülvevő területen és az Aulich utcában, illetve a Vértanúk terén követelték a kormány távozását és az Országgyűlés feloszlatását. Az eltelt idő alatt a tüntetők több szerveződést is alakítottak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.