Kossuth tér: lófejjel pályázható az Andrássy-lovasszobor

Életnagyságú lófejjel és egy grafikával lehet nevezni a Kossuth téren felállítandó Andrássy-lovasszobor mintázására és öntésére vonatkozó pályázat első fordulójában.

A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként kiírták a pályázatot az Andrássy-lovasszoborra; az 1906-ban leleplezett bronz alkotás mása 2014 tavaszára készülhet el, és eredeti helyén, a Parlament déli oldalán állítják majd fel – jelentette be Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője.

Pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az elmúlt évtizedek legnagyobb bronz lovas szobrának megmintázására és öntésére vonatkozó kétfordulós pályázat – mondta el Wachsler Tamás, aki szerint ezzel a Kossuth téri rekonstrukció egy újabb jelentős állomásához ért, hiszen megkezdődhet a téren felállítandó szobrok közül az első – szavai szerint egyben talán a legbonyolultabb, illetve szakmailag legizgalmasabb alkotás – rekonstrukciója.

Az eredetileg Zala György szobrászművész által készített, több mint kétszeres életnagyságú bronz lovas szobor másának megalkotására első körben nyilvános pályázatot írtak ki, amelyen két mintadarabbal lehet részt venni: egy életnagyságú lófejet kell megmintázni gipszből, illetve grafikát kell készíteni a szoborról egy olyan nézőpontból, amely nem azonos a fennmaradt, korabeli fényképekkel – ismertette a SIP vezetője.

Wachsler Tamás tájékoztatása szerint a beérkezett munkák alapján, a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész vezette bíráló bizottság három alkotót választ ki, akikkel tárgyalásos eljárást kezdenek a szobor megvalósításának költségéről, a határidőről és a szerződéses konstrukcióról, majd a három művésznek el kell készítenie a lovasszobor kicsinyített – életnagyságú – változatát.

A bizottság végül ennek alapján dönti el, hogy ki lesz az, aki megmintázza és egy bronzöntő mester bevonásával kiönteti gróf Andrássy Gyulának, a kiegyezés utáni első magyar kormány miniszterelnökének, az Osztrák–Magyar Monarchia volt közös külügyminiszterének lovasszobrát, illetve az emlékmű két domborművét. A szobor kőből készült posztamensére külön pályázatot írnak ki, ezt is hamarosan közzéteszik – közölte a SIP vezetője.
Wachsler Tamás szerint a cél az, hogy az újjáépített Kossuth tér avatásával egyidejűleg, 2014 tavaszán már eredeti helyén, a Parlament déli homlokzata előtt álljon a lovas szobor, azon a helyen, ahol most József Attila emlékműve áll (ezt áthelyezik majd a rakparti lépcső felső részére). A domborművek pedig várhatóan 2015 végéig készülnek majd el – tette hozzá.

Wachsler Tamás a projekt költségeivel kapcsolatban nem akart becslésekbe bocsátkozni, mint mondta, az is része lesz a kiválasztott szobrászművészek ajánlattételének, hogy mennyiért hajlandók elkészíteni a művet. Emlékeztetett arra, hogy a Kossuth tér átépítése során a szobrok tekintetében az 1944 előtti arculatot akarják visszaállítani, Andrássy Gyula mellett Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. Ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren.

A Kossuth-szobor restaurátori dokumentációja is elkészült, így két héten belül erre is kiírják a pályázatot, amely a meglévő szobrok felújításáról és újrafaragásáról szól. Tájékoztatása szerint a Tisza-szoborral kapcsolatban is hamarosan elkészül a dokumentáció, ugyanakkor ez a projekt szakmailag nem lesz annyira bonyolult, mint az Andrássy-szobor, mert csak a szobrok egy részét kell újra megmintázni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Rákóczi-szobrot is restaurálni kell, mert veszélyes állapotban van a talapzata.

A tervek szerint 2014 májusáig adják át a megújult Kossuth teret; a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program szerint az Országház oldalában térszint alatti látogatóközpont és mélygarázs épül, nő a zöldfelületek aránya, és a parlament épülete a Duna felől is körbejárhatóvá válik.

Andrássy Gyula szobrát 1906. december 2-án leplezték le, az ünnepélyen az egész kormány és más prominens személyiségek mellett maga I. Ferenc József is megjelent. 1919. május 1-jén, a Tanácsköztársaság vezetésének döntése alapján a szobrot körbeépítve helyezték el a téren Istók János szobrászművész Munka című alkotását. Az emlékművet 1945-ben távolították el a térről a Kossuth híd építésére hivatkozva. A szobor mintegy 60 mázsányi bronzanyagát 1950 elejéig tárolták, majd – egyes feltételezések szerint, de forrásokkal nem igazolhatóan – beolvasztották a készülő Sztálin-szoborba.

Az Országgyűlés tavaly határozott a Kossuth tér átépítéséről. A beruházás a térfelszín rekonstrukciója mellett egy mélygarázs, illetve látogatóközpont építését, az Országház homlokzatfelújításának befejezését és az egyik udvar lefedésével létrejövő parlamenti múzeum kialakítását is tartalmazza. A tér új arculata valójában egy régi rekonstrukciója lesz. A határozat értelmében a Parlament épületét körülölelő területen az 1944. március 19-e előtti időszak képzőművészeti képét kell helyreállítani. Az átalakítás részeként – a heves lakossági tiltakozás ellenére – átrendezik a szobrokat is. Károlyi Mihály emlékművét már elbontották (restaurálás után Siófok fogadta be), József Attilát a jelenleginél lejjebb, a Duna-parti felhajtó ívéhez „ültetik át”.  A költő helyét Andrássy Gyula lovas szobra foglalja el. Újragyártják a tér északi oldalára szánt, egykoron több mint tíz méter magas Tisza István-emlékművet és visszatelepítik a Kossuth-szoborcsoportot is, ám valószínűleg az egészet újrafaragtatják. A Rákóczi-szoborral a legkönnyebb, csak restauráltatni kell. A tér egyetlen valóban új köztéri alkotása az 1956-os emlékhely lesz, amely a teret átszelő sétány metró felé eső szakaszáról lesz majd megközelíthető.

A tér szélén lévő MTESZ-székház átalakításáról egyelőre csak annyit tudni, hogy megvásárlása után a tér hangulatához illeszkedő épületté formálják. Ennek költségét már beleszámították a tér átalakítására szánt bruttó 23,8 milliárdba. Ebből az idén 3,4 milliárdot, jövőre, illetve 2014-ben 10,2 milliárdot költenek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.