Kossuth téri fakivágás: a hivatal titkolta az engedélyezést

A sajtóban megjelent állításokkal szemben a beruházó jogszerűen, minden szükséges engedély birtokában vágta ki a fákat a Kossuth téren - közölte lapunk korábbi, a fakivágás szabálytalanságait ismertető cikkére reagálva Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program irányítója az MTI-vel, elismerve egyúttal, hogy eljárási hiba történt az engedély kiadásakor. A Védegylet válaszközleménye szerint Wachsler alapvető információhiányban szenved az általa vezényelt beruházás hatósági hátterével kapcsolatban.
Wachsler Tamás az állami hírügynökségnek adott nyilatkozatban azt vélelmezi, hogy a Védegylet aligha a fák kivágását akarta megakadályozni, mert a vágási engedélyt több mint egy héttel a fák tényleges kivágása után támadta meg. Erre reagálva a civil szervezet felidézi:

- A Kossuth téri fák kivágására irányuló kérelem alapján Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala 2013. április 18-i keltezéssel a fakivágási engedély megadásáról szóló hirdetményt tett közzé. Egyesületünk a fakivágást megelőző hetekben állandó telefonos kapcsolatban állt az engedélyt kiadni jogosult hivatallal, ahol mindvégig azt a tájékoztatást kapta Kosztyu Anikó osztályvezetőtől, hogy „mivel nem indult fakivágási eljárás, nincs is mibe bejelentkezni". A tájékoztatás szerint a fakivágási eljárás megindulását a hivatal elektronikus honlapján is közzétették volna.

Folyamatosan nyomon követtük a Kormányhivatal honlapját, azonban a fakivágást megelőző este (azaz április 18-án – A szerk.) a hirdetménynek még nyoma sem volt, az csak a másnap hajnali fakivágást követően került ki a honlapra – de nem az eljárás megindításáról tájékoztatott, hanem már az engedély megadásáról. Ennél fogva a Védegyletnek nem volt lehetősége hivatalosan tájékozódni a fakivágási szándékról annak megtörténte előtt. A fakivágási engedély pontos tartalmát a mai napig titok övezi – írják a zöldek közleményükben.

Waschler az MTI-nek adott nyilatkozatban azt is állította, hogy a Kossuth téren egyetlen védett fa sem volt. Ennek ellenkezőjét a Népszabadság sem írta, az viszont szerepel a cikkben (és a valóságnak is megfelel), hogy a teljes Kossuth téri növényegyüttes védett park volt.

A Népszabadság információi szerint a fakivágási ügy (az ügyféli jogállás iránti kérelem és a kivágási engedély elleni fellebbezés is) jelenleg a közigazgatási bíróságon van. Az általunk megkérdezett jogász szerint az ügy „kétesélyes", azaz egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a bíróság végül a zöldeknek ad igazat. Az engedély idő előtti kiadása pedig nem eljárási hiba, ahogyan azt Wachsler Tamás interpretálta, hanem jogszabálysértés, ami adott esetben akár az engedély hatályon kívül helyezést is eredményezheti. Ez a már kivágott fákat nem menti meg, jogi felelősségre vonás viszont még következhet belőle.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.