Kósának nem tetszik a rovásírásos Debrecen-tábla

A debreceni közgyűlés hozzájárulása nélkül akar rovásírásos helységnévtáblát állítani - a Jobbik támogatásával - egy civil szervezet Debrecen-Józsa városrészben. Kósa Lajos polgármester nem támogatta az ötletet, szerinte ez pont olyan lenne, mintha cirill betűkkel vagy lovári nyelven kerülnének ki feliratok a helységnévtáblákra.

Még a februári debreceni közgyűlésen került szóba, hogy egy józsai egyesület Debrecen-Józsán egy rovásírásos helységnévtáblát szeretne felállítani. Az egyesület kérte az önkormányzat egyetértő nyilatkozatát, amit a város vezetése megtagadott - írja a dehir.hu.

Kósa Lajos fideszes polgármester akkor azzal indokolta a döntést, hogy a rovásírásos helységnévtábla nem illik bele a város jelképrendszerébe, majd hozzátette: ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári nyelven is ki lehetne írni a város nevét. A jobbikos képviselők ezen mélységesen felháborodtak, s kérték, hogy Kósa kérjen bocsánatot, továbbá a városatyák változtassák meg a döntésüket. Ez azóta nem történt meg - írja a dehir.hu.

Az engedélyt egyébként nem a város, hanem az utat kezelő Magyar Közút Zrt. adja ki. A Közút a legtöbb esetben szinte automatikusan adja ki az engedélyt, egyes esetekben azonban feltételeket szabhat. Így történt ez ezúttal is. Horváth József, a cég kommunikációs vezetője a dehir.hu-nak úgy nyilatkozott: a józsai táblaállításhoz azzal a feltétellel adták ki a hozzájárulást, hogy ahhoz Debrecen városa egyetértő nyilatkozatot ad ki. Ezt azonban ők sem kapták meg.

Ennek ellenére a civil szervezet úgy döntött, március 13-án, kedden délután felavatják a táblát. Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője – aki a tábla avatóünnepségén beszédet mond – a dehir.hu kérdésére elmondta, valóban nem kapták meg a város egyetértő nyilatkozatát, ők azonban úgy értelmezik, így is jogszerű lesz a tábla felállítása, amit a városvezetők politikai okokból kívántak megakadályozni.

Horváth József ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy szükség van az egyetértő nyilatkozatra, anélkül ők nem adják meg a hozzájárulást. Amennyiben mégis felállítják a táblát, felszólítják az egyesületet, hogy 60 napon belül bontsák azt el. Ha ez nem történik meg, a Közút munkatársai teszik ezt meg, a költségek pedig a Józsai Turul Egyesületet terhelik. Kulcsár Gergely jobbikos képviselő úgy fogalmazott, ha kapnak ilyen felszólítást, a törvény szerint járnak majd el - írja a dehir.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.