Kósa Őszöd után: mi egy politikai krízist csinálunk

Orbán Viktor Őszöd után állítólag azt mondta, személyesen vállalja az instabilitás kialakításának kockázatát – erről beszélt Braun Róbert, az MSZP képviselőjelöltje, aki a 2006-os őszi zavargásokkal kapcsolatos Wikileaks-iratokat mutatott be az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az őszödi beszéd kapcsán Braun Róbert azt mondta, az embereket nem a kiszivárogtatás körülményei érdeklik, majd „nem magyar” titkosszolgálati papírokat mutatott be, melyeket a Wikileaksről töltött le. (És amelyek bárki számára hozzáférhetőek.) Az első idézet szerint Kósa Lajos egy magánbeszélgetésen azt mondta April H. Foley – 2006–2009 közötti – amerikai nagykövetnek: „Most egy gazdasági probléma van, amiből mi egy politikai krízist csinálunk”. Braun egy Orbán Viktornak tulajdonított idézetet is felolvasott: eszerint a Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy nem lehet-e majd azzal vádolni őt, hogy instabilitást kreál, az amerikai követnek azt mondta: „Ez egy olyan kockázat, amit én személyesen vállalok.”

A Braun által idézett iratok szerint Boross Péter arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, amit a Fidesz tesz, mert inkább középkori várostromra hasonlít.” Egy újabb idézet szerint Kósa Lajos azt is mondta Foley-nak, hogy az ellenzék – vagyis az akkori Fidesz – nincsen abban a pozícióban, hogy kritizálja a kormányt a kompetenciája és a korrupciója miatt, hiszen saját magának is sok minden van a füle mögött.

Braun szerint a titkos jelentésekből látszik, hogy a Fidesz tevékeny részt vállalt abban, ami Budapesten történt 2006 őszén. A szocialista politikus egy konkrét példát említve azt mondta, Baló György autóját olyan ember gyújtotta fel, „akinek a vonal végén valahol a Fidesz állt.” Braun hozzátette, a Fidesz 2006 őszén alapozhatta meg kapcsolatát a Fradi B-közép szurkolóival. Braun Róbert azt is közölte: az idézett iratok 2006 szeptembere és 2006 novembere között keletkeztek.

Terrorcselekmény miatt feljelentést tett a DK, mert az egyik magyar hírtelevízió még az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két brit tévétársaságnak is ajánlatot tett, miszerint tudósít a várható budapesti eseményekről – ezt már Vadai Ágnes, a DK politikusa közölte szintén az ATV műsorában. Szerinte Pintér Sándor belügyminiszter elindított egy lavinát: a részlegesen nyilvánosságra hozott jelentésekből is kiderül a Fidesz érintettsége a zavargások előkészítésében. „Azt senki nem hiheti – tette hozzá –, hogy az iratokat nem Orbán Viktor utasítására hozták nyilvánosságra.” Vadai szerint is fellelhető az a nemlétezőnek mondott jelentés, amelyet 2009 végén zártak le.

„Az, amit az Alkotmányvédelmi Hivatal kirakott az internetre, nem a végleges jelentés” – állította. A kérdés szerinte továbbra is az, hogy kik vezették a randalírozó, gyújtogató tömeget az MTV-székház elé, ki szervezte a B-közepet, ki vágta a közzétett beszédet, és mit keresett a tüntetők között Bencsik András, a Békemenet aktivistája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.