Kósa Lajos: Nem én vagyok a fák Ceauşescuja

- Szeretnék megnyugtatni mindenkit: az elhangzott vádakkal ellentétben nem én vagyok a fák Ceauşescuja, és az önkormányzatunk sem folytat valóságos holokausztot a belvárosi fák ellen - jelentette ki Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hétfőn, majd lapátot ragadott, és személyesen lapátolt földet egy frissen elültetett fa gyökérzetére a debreceni Jókai utcában.

Kósa Lajos azért tartotta fontosnak, hogy a személyes munkájával bizonyítsa a város elszántságát a faültetésekre, mert az idén nyáron hatalmas botrányt okozott a belvárosban kétszáz fa kivágása. Az akció miatt a Tiszántúli Természetvédők Társulata a főügyészségtől kért törvényességi vizsgálatot, a Debrecenben ellenzékben lévő szocialisták pedig azt kifogásolták: a polgármesteri hivatalban úgy rendelték el a fák kivágását, hogy erről előzetesen nem tájékoztatták az önkormányzati képviselőket, a környezetvédelmi bizottságot és a természetvédelmi szakembereket. (Az esetről korábban lapunkban hírt adtunk.)

Az önkormányzat a kivágás előtt közleményben tudatta: a fasor-rekonstrukciós munkálatok keretében a Garay, Csokonai, Jókai, Tanító és Török Bálint utcákban lévő fasorokat kivágják és az ősz folyamán új csemetéket ültetnek a helyükre. Az indoklás úgy szólt, hogy a nyugati ostorfák “kinőtték” az utcákat, vagyis a gyökereik felnyomták a járdát és az útburkolatot. A természetvédők azonban nem fogadták el ezt a magyarázatot, a Tiszántúli Természetvédők Társulata úgy fogalmazott: a fakivágást elrendelő polgármesteri hivatal indoklása téves, hiszen a fák által okozott problémák gyökereik visszavágásával, az útburkolatnak a fák fatörzseihez igazításával, lombkoronájuk visszanyesésével, metszésével és csonkolásával orvosolhatók, ezért mindent el kellene követni a megmentésükért.

A hétfői faültetési akción Kósa Lajos azt mondta: a fakivágás során helyesen jártak el, hiszen a mintegy nyolcvan éves fák eltávolítása szakmailag indokolt volt. Hozzátette: kétszáz fát ugyan kivágtak, de háromszázat ültetnek a helyükre, ráadásul kihelyeznek kétezerötszáz darab díszcserjét is. A polgármester hangsúlyozta: a belvárosi környezeten nem szabad számon kérni, hogy nem hasonlít egy erdőre, de mindent megtesznek azért, hogy a fásítással kellemes belvárosi környezet jöjjön létre. Kósa Lajos emlékeztetett arra: nyolc éve sokan bírálták a városvezetést azért, mert a főtér felújítása során rengeteg fát kivágtak, de ma már látszik, hogy az akkor ültetett fiatal fák révén nem tűnt el a zöld a főtérről.

A polgármester olyan nagy hangsúlyt fektetett a városvezetés fásítási szándékának demonstrálására, hogy a hétfői akcióhoz odarendelt több fideszes önkormányzati képviselőt, köztük a frakció vezetőjét is, akiknek - Kósa Lajoshoz hasonlóan - ugyancsak meg kellett fogniuk a lapát végét.

Kósa Lajos ültet
Kósa Lajos ültet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.