Kósa Lajos: forradalmat kell csinálni

Forradalmat kell csinálni - jelentette ki Kósa Lajos vasárnap a Debrecen főterén, a Református Nagytemplom előtt rendezett március 15-ei ünnepségen. "Tanulnunk kell a hibákból, és forradalmat kell csinálni" - mondta a város fideszes polgármestere, hozzátéve, senki sem akar fegyverrel az alkotmányos rend ellen fellépni.

A rend, a tisztesség, a becsület forradalmát kell újra kivívni, mert erkölcsi megújulás nélkül nincs más Magyarország. Ahhoz, hogy Magyarország újra a szolidaritás földje legyen, újrakezdésre, új kormányra van szükség - mondta Kósa Lajos.

"Semmi nem fáj a becsületes ember szívének annyira, mint az, hogy a drága idő elpazaroltatik a veszély elhárítására" - idézte Kossuth Lajos szavait az Fidesz alelnöke, párhuzamot vonva a mai helyzettel.

Kósa tragikomikusnak nevezte, hogy míg 1848-ban és 1956-ban "a népek elismerését vívtuk ki", most, 19 évvel a rendszerváltás után "rajtunk röhög az egész világ".

Hol tévesztettük el az utat, hol a hiba? - tette fel a kérdést a szónok, majd válaszolt is: "A baj, hogy nem létezik sikeres, szabad, demokratikus Magyarország morál és erkölcs nélkül".

Kósa Lajos szerint ma Magyarországon ezekről nem lehet beszélni, "tökéletesen következmények nélküli ország lettünk".

A fideszes politikus élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és kormányát, amely - mint mondta - "nem demokratikus, mert fél".

"Az országot nem az fenyegeti, ha az ellenzéknek nincs programja (bár van), az országot az fenyegeti, ha a kormánynak nincs programja" - fogalmazott Kósa Lajos.    Szerinte ma már nem elég néhány százalék adókulcsot "ide-oda taszigálni", olyan mély válságban van az ország, hogy újra kell gondolni az alkotmányt, a demokráciát, a választást, a gazdaságpolitikát.

Ha jól működne az alkotmány, régen elkergették volna a miniszterelnököt és kormányát, nem az utcán, a parlamentben - tette hozzá.

Nincs több eltékozolni való idő - jelentette ki Kósa Lajos, aki szerint az újrakezdés új kormánnyal lehetséges, s ehhez - mint mondta - mindenkire, a baloldali emberekre is szükség van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.