Kósa Lajos: Debrecen elutasítja a rasszizmust

A gyűlölet, a rasszizmus és a kirekesztés ellen szólalt föl Kósa Lajos polgármester és Bölcskei Gusztáv református püspök péntek este Debrecenben. A tiltakozást a parlamentben elhangzott "zsidólistázó" jobbikos felszólalás váltotta ki.

Debrecen városa elutasítja a rasszizmust, a gyűlöletet, a kirekesztést – mondta a Nagytemplom előtt összegyűlt 70-80 ember előtt Kósa Lajos polgármester. Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke is felszólalt a demonstrálók nevében.

A rendezvényen megjelent Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, valamint a Fidesz, az MSZP, a DK és több civil szervezet képviselője.

Mint a Debrecenben szerkeszett Vagy.hu online újság írja, a tiltakozást követően a Nagytemplom előtt megjelent tucatnyi fiatal, aki hangos felkiáltással jelezte, hogy ők a „palesztin áldozatok" emlékére jöttek gyertyát gyújtani.

Az online újság videofelvételt készített Kósa Lajos és Bölcskei Gusztáv beszédéről, amely itt megtekinthető. A püspök egyebek között azt mondta: "nemrégiben olyan szó hangzott el, ami nem száll el, belegázolt sokak lelkébe és sokakat érintett meg". Majd föltette a kérdést: "mi lenne, ha a határon túli magyarokat is listáznák ott, ahol élnek? Mi lenne, ha a kettős állampolgárságot felvevő határon túli magyarok kapcsán is nemzetbiztonsági kockázatot emlegetnének helyi politikusok?"

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.