Kósa Lajos: "az Alkotmánybíróság ezt benézte"

Nem ért egyet az Alkotmánybíróság egyik döntésével Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Már dolgozik is a szükséges törvénymódosításon.

Mivel az Alkotmánybíróság (AB) egy hónappal ezelőtti ülésén alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a települési önkormányzatok azon jogát, hogy helyi rendeletben határozhassanak bírságolandó, tiltott, közösségellenes magatartásokról, a debreceni közgyűlés csütörtökön kénytelen volt hatályon kívül helyezni saját korábbi, ez irányú rendeletét – számol be mai cikkében a Debrecenben szerkesztett Haon.hu.

Mint a lap írja, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az előterjesztés ismertetése során hangsúlyozta: „súlyosan” nem ért egyet az Alkotmánybíróság döntésével, de muszáj igazodniuk az alkotmánybírósági határozathoz, különben a bíróság helyezi hatályon kívül a vonatkozó helyi rendeletet.

A városvezető szerint az AB „benézte”, amikor meghozta a döntését, ugyanis nem ésszerű, hogy például egy hajléktalan birtokba vegye a közterület egy részét a saját lakhatása céljára.

– A közterületet senki sem sajátíthatja ki, furcsán is venné ki magát, ha például én úgy döntetnék, hogy holnaptól sittet tárolok közterületen – jegyezte meg. Kósa Lajos hozzátette: Szekeres Antal jegyzővel az önkormányzati törvény olyan módosításán dolgoznak, ami újra megnyugtatóan szabályozza a problémát, addig pedig kéri a debreceniek türelmét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.