Kósa ismerte az őszödi felvételt nyilvánosságra kerülése előtt

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este elárulta: ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt.

Ennek azért van jelentősége, mert Rózsa-Flores állítása szerint a kazettát ő eljuttatta Bíró Márkhoz, aki akkor a párt észak-magyarországi koordinátora volt. A fideszes összekötő elvitte a felvételt Debrecenbe, ahol megmutatták Kósa Lajos polgármesternek. Másnap délelőtt Budapesten – Rózsa-Flores állítása szerint – egy Fidesz-irodában gyűltek össze a párt vezetői. Itt megjelent Kósa, Varga Mihály, Navracsics Tibor és Várhegyi Attila is. Az NBH jelentése megjegyzi, hogy valaki – kitakart rész, de a brüsszeli útja alapján beazonosíthatóan Orbán Viktor – már csak a repülőtéren értesült a felvételről. Rózsa-Flores azt állította, hogy ebben az irodában nyolc másolat készült.

Kósa Lajos vasárnap arra a kérdésre, hogy ki kapta meg a felvételt, azt nyilatkozta, hogy ez szerinte követhetetlen, „sok találkozón sokan voltak ott, ahol szó volt erről”. Arra a kérdésre, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt voltak-e ilyen találkozók, azt válaszolta: előtte és utána is. Arról, hogy ő közvetlenül mikor és milyen körülmények között értesült róla, elmondta: egy „miskolci fiú” hívta föl, s telefonon bejátszotta neki. A műsorban többször is elmondta, hogy véleménye szerint nem is lehetett kérdés, hogy a miniszterelnök beszédét a sajtóhoz el kell juttatni. (Utóbb Kósa Lajos a Népszabadságnak azt mondta, hogy ő úgy tudja, mielőtt ez a miskolci fiú őt felhívta volna, már a Kurucinfóhoz és a nemzeti radikálisokhoz is eljutott a feltétel.)

Kósa Lajos rámutatott arra az ellentmondásra, hogy azok, akik kétségbe vonják Rózsa-Floresnek azt az állítását, hogy Gyurcsány Ferenc tudtával szivárogtatnak, hitelt adnak annak, hogy a felvételt a Fidesz miként kezelte. (Ennek magyarázata: a Gyurcsányra vonatkozó értesüléseket Rózsa-Flores a jelentés szerint másoktól hallotta, a kazetta terjesztésére vonatkozóan viszont közvetlen tapasztalata volt – a szerk.)

Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter az ATV-nek nyilatkozva azt közölte, hogy az ügy lezárásakor már nem volt hivatalban, a még miniszteri ideje alatt szerzett információk alapján pletykának minősíthető, hogy Gyurcsány tudtával szivárogtattak volna. Közölte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerepére vonatkozó állításokat például híváslisták is megerősítették. Valószínűsítette, hogy "valamilyen dokumentumnak" még kell lennie az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.