Kósa: végrehajthatatlan a 120 milliárdos elvonás

Végrehajthatatlan az a terv, hogy 120 milliárd forintot vonjanak el az önkormányzatoktól, de az intézkedésnek drámai lesz az helyhatóságokra gyakorolt hatása - közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

Kósa lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján wmlékeztetett arra, Bajnai Gordon miniszterelnök a szocialista párt kongresszusán azt mondta, az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot akar elvonni.

A debreceni polgármester szerint ez a jelenlegi állami költségvetési finanszírozásnak durván a tíz százaléka. Ez a 120 milliárd nem önmagában áll, mivel a kormányfő máshol arról beszélt, hogy 40 milliárdot vonnak el a közösségi közlekedéstől.

Az önkormányzatoknak közösségi közlekedési feladatai is vannak, így ez az elvonás is náluk csapódik majd le, hacsak nem arról van szó, hogy azt a jegyáremelésből akarják fedezni. Kósa szerint borúsak a kilátások, mert az önkormányzati rendszerben ennyi működési tartalék nincs.

A helyhatóságok kiadásaik alapján az államháztartásnak körülbelül a 30-35 százalékát képviselik. Eközben az önkormányzatoknak körülbelül 800 milliárd forint adóssága van, miközben a központi költségvetés 19600 milliárd forintnyi külső adósságot halmozott fel. Ebből is látszik, hogy az önkormányzatok sokkal jobban gazdálkodnak.

Az Fidesz alelnöke elmondta, az önkormányzatok nem maguk döntenek feladataikról, azokat a központi jogszabályok, illetve a parlament által elfogadott törvények szabják meg. Hozzátette, ezek a törvények csak a legritkább esetben tartalmaznak költségvetési finanszírozást, csak feladatokat jelölnek ki.

Kósa Lajos szerint ha a kormány el akar venni 120 milliárdot, akkor elsősorban azokon a jogszabályokon kell változtatni, amelyek a  feladatokat jelölik ki számukra. Példaként  említette, hogy a miniszterelnöknek azt kellene mondania, hogy a közvilágítás nem terheli az településeket vagy akadálymentesítésre nem kell pénzt fordítaniuk. A 120 milliárdos elvonás ötletéről "ordít  (…), hogy csak egy fiskális szűkkeblűségen és rövidlátáson alapul".

A polgármester szerint a kormány másban is megköti a kezüket, nehezíti a feladataikat. Példaként említette, úgy alakították át a szociális hálózat vezetői kinevezési rendjét, hogy a január elsejétől életbe lépő szabályozás szerint, aki egy szociális intézmény élére kerül, "az  onnan fog nyugdíjba menni, mert leválthatatlan".

Kérdésre válaszolva Kósa lajos azt mondta, a központi adókat az APEH-nak, a helyi adókat pedig az önkormányzati adóhatóságoknak kell beszedniük. Az önkormányzati rendszer egészének újraszabályozása viszont éveket igényelne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.