'Az MSZP-nek fogalmi sincs a nemzetpolitikáról'

Ismét megbántotta az MSZP a határon túli magyarokat, akiktől elnézést akart kérni – véli a fideszes Kósa Lajos. Állítja: ami a szocialisták szerint rossz kérdés – vagyis ki lehet magyar állampolgár –, egy chilei, egy jeruzsálemi, egy clevelandi vagy egy sepsiszentgyörgyi magyar számára fontos dolog.

Egy nagyon rosszul feltett kérdésre az egész magyar politika rossz válaszokat adott 2004-ben, amikor a határon túli magyarok állampolgársága napirendre került. Az MSZP a maga részéről ezért elnézést kért – ismételte meg az M1 A lényeg című műsorában Mesterházy Attila Kolozsváron elhangzott bocsánatkérését Szanyi Tibor.

Az MSZP elnökségi tagja hozzátette: a szocialisták szerint a probléma az a vita volt, ami a téma körül kialakult, érzékenységeket sértő, helyenként méltatlan szavakkal. A párt azért kért elnézést, ha eközben bárkit is megbántott volna – hangsúlyozta.

Kósa Lajos szerint önmagában leleplező az az akció, amit nyilvánvalóan kampánycéllal folytat az MSZP és a párt elnöke. A Fidesz alelnöke állítja: már az első mondattal újra megbántották azokat, akiktől "állítólag" elnézést akartak kérni.

A kormánypárti politikus szerint egy csíkszeredai, egy chilei, egy jeruzsálemi, egy clevelandi vagy egy sepsiszentgyörgyi magyar számára remek kérdés annak az eldöntése, hogy lehet-e magyar állampolgár, és kaphat-e magyar útlevelet. Az MSZP-nek viszont ez egy rossz kérdés, amivel a szocialisták megint leminősítik, megbántják azokat az embereket, akiknek ez fontos. Sőt az egyik legfontosabb kérdés.

Ez mutatja, hogy az MSZP-nek fogalma sincs az egész nemzetpolitikáról, és nincs semmifajta érzékenysége ebben a kérdésben – érvelt Kósa Lajos. A fideszes képviselő szerint elnézést úgy lehet kérni, hogy azt mondom: bocsánat, és nem teszek hozzá semmit.

Ráadásul az MSZP a kampányban hihetetlen dolgokat művelt: 23 millió román munkavállalóval riogattak, elirigyelték saját nemzettestvéreinktől, hogy közösséget vállaljunk velük. Olyan borzalmas kampányt folytattak, amely joggal nyitotta ki a bicskát olyan embereknek a zsebében, akiknek ez fontos kérdés – tette hozzá.

Szanyi erre úgy reagált, hogy ennek az érvelésnek semmi köze a 2004-es állapotokhoz, mert nem az volt a kérdés, hogy kapjanak-e állampolgárságot a határon túli magyarok, hanem az, hogy alkosson-e törvényt a parlament ebben a kérdésben. Ennek a kimenetele pedig szerinte bármi lehetett volna.

Az MSZP Kolozsváron is igyekezett világossá tenni, hogy semmiképpen nem kampányrendezvényre mentek. Ez egy sorozat kezdete, amelynek keretében a párt legközelebb nagy valószínűséggel Kárpátaljára megy, ahol egyetlen szavazatot sem remélhetnek, hiszen az Ukrajnában élő magyarok nem voksolhatnak a legközelebbi választásokon – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Kósa a vitában arra hívta fel Szanyi figyelmét, hogy téved a kárpátaljai szavazókkal kapcsolatban, hiszen ha valaki Ukrajnában rendelkezik magyar útlevéllel és magyar állampolgársággal, akkor a választások napján átjöhet Magyarországra és leadhatja a szavazatát, így természetesen a kárpátaljai vagy akár a Kijevben élő magyarok is voksolhatnak, annak ellenére, hogy Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot. A Fidesz alelnöke szerint ebből is látszik, hogy a szocialisták nem értik ezt a kérdést.

Arra felvetésre, hogy az egész magyar politika rossz választ adott volna az állampolgárság kérdésére, Kósa azt mondta: ez egy régi álláspontja az MSZP-nek. "Hiszen tudjuk, hogy a szovjet csapatok behívásáért is az '56-os felkelők felelnek. A szocialisták soha nem felelnek semmiért, mindig az egész nemzet a hibás, akkor is, ha ők adósították el az országot, ha ők hozták a rossz döntéseket. Most majd jön az, hogy az '56-os forradalom 50. évfordulóján tulajdonképpen azok az emberek a hibásak, akiknek a szemét kilőtték Gyurcsány emberei, mert miért voltak ott, vagy miért tartották oda a gumilövedékek elé a szemüket. Őrület" – fogalmazott a fideszes politikus.

Kósa Lajos felidézte, hogy 2010-ben jellemző módon majdnem mindenki megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, de a szocialisták közül jó néhányan nem, szerinte ezzel is ki mutatva, hogy nem volt véletlen a 2004-2005-ös álláspontjuk.

Szanyi Tibor elismerte, hogy egyike volt azoknak, akik nemmel szavaztak, de nem a kettős állampolgárság egészét, mint intézményt utasította el, hanem annak a mikéntjét. A politikus szerint valószínű, hogy az idő őt fogja igazolni.

Az erdélyi magyarok közül – állította Szanyi, aki ezen maga is meglepődött – nagyon sokan úgy nyilatkoztak, nekik az a vágyuk, hogy a magyar belpolitika dolgait ne vigyék oda, és ők sem kívánják az ottani dolgaikat itt érvényesíteni. Az is elhangzott, hogy noha van szavazati joguk, inkább tartózkodni fognak. A szocialista politikus szerint ez meglehetősen korrekt magatartás, ettől függetlenül nyilván lesznek sokan, akik szavaznak.

Az MSZP elnökségi tagja arról is beszélt, hogy amikor Írországban járt egy állampolgársági avató ünnepségen, "kicsit vérzett a szíve", mert a harminc-negyven ottani "új magyar állampolgár" egymás közt inkább románul beszélt, mivel egyik sem tekintette magát magyarnak, de valamilyen felmenője okán tudott valamit igazolni, viszont nagyon boldog volt, hogy az ottani munkavállalási engedélyét könnyebben megszerzi. "Nehogy azt gondoljuk, hogy itt valami nagy csoda történt" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ki viszi a magyar belpolitikát a határainkon túlra, azt felelte, hogy az MSZP biztosan nem, hiszen Kolozsváron is csak kérdésekre válaszoltak, és kérdéseket tettek fel.

"Nem volt semmiféle beleszólási igény semelyik oldalról. Nem az MSZP az, amely tízpercenként odaugrál, és ostoba uszító beszédeket tart, mint például a fideszes prominensek nyaranta és zsinórban" – fogalmazott Szanyi.

Kósa Lajos szerint önmagáért beszél, ha valaki egy olyan példán keresztül akarja bemutatni a kettős állampolgárság intézményét, ahol állítólag magyarul nem tudó román állampolgárok Dublinban csak azért veszik fel a magyar állampolgárságot is, hogy munkavállalási engedélyt kapjanak. Ez értelmetlen, hiszen nem magyar állampolgárok, hanem például románok Olaszországban és Spanyolországban mindenféle magyar papírok nélkül, milliószámra tudnak munkát vállalni – tette hozzá.

"Ez azért motivációnak elég gyenge. De hát Szanyi úr így látja, ő ilyen világban él, én pedig polgármesterként tömegével esketek olyan embereket, akik a szó szoros értelmében könnyekig meghatódva, mélységes alázattal mondják, hogy boldogok és életüknek egy felemelő pillanata, újjászületésük az, hogy magyar állampolgárok is lehetnek. Nem akarnak hűtlenek lenni a szülőföldjükhöz, de ők ehhez a nemzethez is tartoznak, és azt gondolják, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos aktus. Szanyi úr ezeket a dublini embereket látja, a Fidesz pedig azt a 350 ezer embert, aki eddig felvette az állampolgárságot, ennek a döntő többsége messziről jött, vette a fáradtságot, idejött Magyarországra és fontos neki ez az ügy" – fogalmazott a fideszes képviselő.

Szanyi Tibor szerint ő csak arra hozott példát, hogy a törvény nem a magyarokat "találta el", hanem boldog-boldogtalannak osztogatja a magyar állampolgárságot, ha valaki valamilyen felmenőjeként magyart tud igazolni. Ezzel kapcsolatban hangoztatta: a román útlevél és a magyar útlevél jogilag nem ugyanaz.

A szocialista párt elnökségi tagja nem gondolja, hogy a határon túli magyarok szavazatai túlzottan befolyásolják majd a választásokat. Ettől függetlenül az MSZP bízik abban, hogy – hasonló mértékben, ahogy idehaza – a szocialista párt a határon túlról is fog szavazatokat kapni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.