Kósa Lajos lemondását követelik a Munkácsy-trilógia miatt

A debreceni polgármester felszólította az ellenzéket, hogy politikai haszonszerzésből ne rontsa az ország alkupozícióit az elvitt Munkácsy-kép megvásárlása ügyében. Ezen az ellenzék kiakadt, a DK szerint Kósának távoznia kell a közéletből.

A Munkácsy-trilógia botránya miatt lemondásra szólította föl Kósa Lajos debreceni polgármestert Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője.

Mint beszámoltunk róla: a debreceni Déri Múzeumból a napokban Kanadába szállították Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális alkotását, ugyanis a magyar kormány, a debreceni önkormányzat és a képet tulajdonló Hamilton Galéria között nem történt érdemi lépés a festmény megvásárlása, s a trilógia egyben tartása érdekében.

Az ügy Debrecenben nagy vihart kavart, a közvélemény fölháborodott a történtek miatt, a kép sorsának rendezetlenségézt közleményben ítélte el az Együtt 2014 helyi szervezete, s bocsánatkérésre kérte Kósa Lajost és Halász János volt államtitktárt a helyi Civil Fórum.

Kósa Lajos az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy arra kéri az ellenzéki politikusokat, hogy „ne rontsák Magyarország alkupozícióját a saját, rövidtávú politikai haszonszerzésük reményében". A polgármester hozzáfűzte: ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

A nyilatkozata kiverte a biztosítékot Varga Zoltán DK-s képviselőnél, aki szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: mindenki látja, hogy akik rövidtávú politikai hasznot élveztek ebben az ügyben, azok valójában nem az aggódó civilek, az értelmiség, vagy a városukért hangjukat felemelő ellenzékiek, hanem az utazgató, bedőlt beruházásokat finanszírozó, haverokat kinevező, művészeti intézményeket bezáró debreceni vezetők.

Hozzátette: akik Magyarország alkupozícióit nemtörődömségből, politikai, vagy egyéb haszonszerzéséből a sárba taposták, azok nem az ellenzékiek, nem a civilek, hanem Debrecen országgyűlési képviselői.

Varga kifogásolta, hogy Kósa Lajos a maga részéről lezártnak tekinti ezt az ügyet. Mint fogalmazott, ha úgy gondolja, megteheti, zárja le az ügyet, de akkor zárja le eddigi politikai pályafutását is, és távozzon a közéletből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.