Kósa Lajos felesége és a pénzügyek

Porkoláb Gyöngyike jómódú nyíregyházi orvoscsaládból származik, igaz, szülei nem százmilliós vagyon birtokosai. A polgármesterné – aki négy gyermekes anyuka – hosszú ideig a reklám- és marketingszakmában dolgozott.
A Magyar Narancs egy kilenc évvel ezelőtt megjelent cikke (Gavra Gábor: Hajdúkanyar, 2005. március 10.) alaposan körbejárta Porkoláb Gyöngyike cégügyeit. A szerző a HVG-re hivatkozva fölidézte: Kósa Lajos első polgármesteri ciklusában (1998-2002) Porkoláb Gyöngyikének a testvérével közös vállalkozása, a 2000-ben bejegyzett Falabella Bt. egyes kiemelt debreceni rendezvények pr-jáért felelt. Vitát keltett, hogy a cég az önkormányzati társaságokat tömörítő holding keretén belül működő Debreceni Kulturális és Fesztiválközpont Kft. egyik beszállítója volt. (A polgármester debreceni, Kadosa utcai házába bejegyzett Falabella Bt. már évekkel ezelőtt végelszámolás alá került.)
Porkoláb Gyöngyike és Kósa Lajos
Porkoláb Gyöngyike és Kósa Lajos
Oláh Tibor / MTI

2004-ben a Népszabadság, majd a HVG számolt be arról, hogy az önkormányzati kézben lévő Cívis Ház Rt. jóvoltából a Hatvan Ingatlanfejlesztő Kft. szert tett a debreceni Pásti utca páratlan oldalának ingatlanaira. Az ügy akkoriban hatalmas botrányt kavart, hiszen a Hatvan Ingatlanfejlesztő Kft.-vel kereszttulajdonosi kapcsolatban állt az Infra-Start Kft., amelynek a kilencvenes évek közepén a tulajdonosai között volt Porkoláb Gyöngyike, valamint Sásdi András, a Fidesz egykori debreceni frakcióvezetője, a már említett debreceni holding volt vezetője.

A botrány oka az volt: az a látszat keletkezett, hogy az önkormányzati Cívis Házzal egy olyan magánvállalkozás kötött jó üzletet, amely egy időben kapcsolatban volt a polgármester feleségével és egyik bizalmas emberével. Egyébként Porkoláb és Sásdi 1999 és 2001 között érdekeltek voltak a (szintén Infra-Start-érdekeltségű) Imperial Tokaji Kft.-ben is.

Porkoláb Gyöngyike az utóbbi öt évben a Magyar Hospice Alapítvánnyal együttműködve a Méltóság mezeje program debreceni vezetőjeként lép a nyilvánosság elé, de úgy tudjuk, ezt a munkáját karitatív, jószándékú tevékenységként végzi. A polgármesternével kapcsolatban fontos megemlíteni az 1999-ben alakult Debreceni Kőr Dáma Egyesületet, amely a honlapja szerint egy csak nőkből álló, szalonjellegű civil szervezet.

Missziója az, hogy „a nők erejét, elszántságát, kitartását, empatikus készségét összekovácsolva értékközvetítő szerepet vállaljon Debrecen kulturális és társadalmi életében". A civil szervezet elnöke Porkoláb Gyöngyike, tagjai pedig befolyásos asszonyok, gazdag helyi vállalkozók feleségei, vagy éppen maguk is aktív üzletasszonyok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.