Kósa ellen akár a Munkáspárttal is?

Székesfehérváron csak egy baloldali indul, a DK Debrecenben is közös jelöltet szeretne.
Közös debreceni polgármesterjelölt állítására szólította fel a Demokratikus Koalíció (DK) kedden az MSZP-t, az Együtt - a Korszakváltók Pártját, a DISZ-t és a Munkáspártot, amelyek külön jelölttel készülnek megszerezni Kósa Lajos helyét a cívisvárosban - jelentette be a DK debreceni elnöke, polgármesterjelöltje sajtótájékoztatón. Varga Zoltán emlékeztetett arra, hogy korábbi ilyen kezdeményezésük augusztusban kudarcot vallott.

A budapesti események - Falus Ferenc visszalépése - azonban reményt adnak Debrecenben is, hogy azok a jelölő szervezetek, amelyek eddigi különutas politikájukkal gátjai voltak az összefogásnak, most közös polgármesterjelölt mögé felsorakozhassanak - fogalmazott.
"Történelmi felelősség terhel ezek után mindenkit Debrecen közéletének ellenzéki oldalán, aki saját, rosszul értelmezett személyes vagy politikai céljai miatt kerékkötője lesz az összefogásnak, aki mindezért feláldozza városunk elkövetkező öt évét, gyermekeink jövőjét" - fejtette ki a DK debreceni polgármesterjelöltje.

Hozzátette: közös politikai felelősségük, hogy Debrecenben is megtalálják "a Fidesz áfiuma" elleni, de akár a szélsőjobb előretörésével szemben is hatásos ellenszert, ezért ismét egyeztetést kezdeményez a demokratikus ellenzéki pártokkal, jelölőszervezetekkel.
Varga Zoltán szerint az öt jelölőszervezetnek együtt kell eldöntenie, ki lesz az az egy polgármesterjelölt, aki mögött felsorakozva komoly kihívója lehet a demokratikus ellenzék a Fidesz jelöltjének.

Visszalépés Fehérváron

 A Demokratikus Koalíció (DK) székesfehérvári polgármesterjelöltje, Csabai Béla kedden visszalépett az MSZP-Együtt-PM közös jelöltje, Márton Roland javára. Márton Roland az MTI érdeklődésére közölte, hogy Csabai Béla kedden benyújtotta visszalépési nyilatkozatát a választási bizottságnak. Ezenkívül a 14 egyéni választókerületből kettőben léptek vissza egymás javára a pártok képviselőjelöltjei, éppen azokban, ahol Márton Roland és Csabai Béla indul, így ott nem lesz baloldali vetélytársuk.

Márton Roland a visszalépés után úgy nyilatkozott: "egyetlen baloldali jelölt lesz a választáson, és együtt juttathatjuk célba várospolitikai elképzeléseimet". Hozzátette: mindvégig a teljes ellenzéki összefogást sürgette, most a DK megkeresését követően jutottak el az együttműködésig. Róth Péter, a Fidesz városi elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "a baloldali kispártok még mindig a virtuális pozíciók osztogatásával vannak elfoglalva". Rámutatott, hogy „a budapesti visszalépősdi bohózat még mindig fogva tartja a fehérvári baloldalt, pedig már rég ideje lenne, hogy végre ne a belső pozícióharccal és a Budapestről kisugárzó baloldali összeomlással, hanem Fehérvárral foglalkozzanak".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.