Kósa: az első három tárca után költözhet a többi is

A Népszabadság kérdésére, miszerint ha ez ilyen jó ötlet, akkor miért nem az összes minisztérium költözik vidékre, Kósa Lajos azt válaszolta: "megnézzük hárommal, ha sikeres, folytatjuk tovább".

A Födművelésügyi Minisztérium Debrecenbe való költöztetéséről Kósa Lajos polgármester az agrárminiszterrel ma lefolytatta az első megbeszélést, amelynek során tisztázódott: nem egyes részlegek és irányító szervek, hanem a teljes tárca átköltöztetését tervezik a cívisvárosba.

Az egyeztetés során a tárcavezető közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a debreceni agráregyetem campusán zöld mezős beruházás keretében egy teljesen új épületet emeljenek a tárca elhelyezésére, ez ugyanis nem lenne drágább, mint egy meglévő ingatlanba költözni, s kevesebb kompromisszummal járna.

Mindez Kósa Lajos polgármester és Papp László alpolgármester mai sajtótájékoztatóján hangzott el, amelyen Papp azért vett részt, mert Kósa őt jelölte ki a minisztériumban létrehozott munkacsoport debreceni koordinátorának.

Kósa Lajos hosszan ecsetelte a tárca Debrecenbe való költözésének előnyeit, szerinte ugyanis ez a lépés nem csupán a cívisváros számára kedvező, de az ország számára is előnyös a decentralizáció. Mint mondta, az ország irányításának jót tenne, ha nem csupán fővárosi logika alakítaná, vagyis "az országot nem csak fővárosi logikával rendelkező emberek irányítanák". Hozzátette: ő maga többször tapasztalta, hogy fővárosi barátai tortúraként élték meg, hogy Debrecenbe kellett utazniuk, holott szerinte jó lenne, ha a budapestieknek is olyan természetes lenne vidákre utazniuk, ahogy a vidékieknek természetes Budapestre menni.

Arra a közbevetésünkre, miszerint ha elfogadjuk, hogy egyes pestieknek tortúra Debrecenbe menniük, akkor micsoda tortúra  lesz Győrből vagy Szombathelyről a debreceni agrárminisztériumba utazni tárgyalni, Kósa Lajos azt válaszolta: nem így működik az ország irányítása, hiszen az internet korában XXI. századi technikákat kell alkalmazni, s ma már egy tárgyaláshoz nem szükséges a személyes találkozó.

Kérdésünkre, hogy az internet korában akkor miért is van jelentősége annak, hogy Debrecenben van egy minisztérium, Kósa azt mondta:azért, mert a foglalkoztatás a fővárosban a legnagyobb, ezért helyes, ha a nem piaci befolyásoltságú, de foglalkoztatást generáló ágazatok vidékre kerülnek. Hozzáfűzte: egy Debrecen méretű városban egy országos főhatóság működése sokat jelent. 

További kérdésünke, miszerint ha ez ilyen jó ötlet, akkor ezen az alapon miért csak három tárca költözik vidékre, miért nem az összes, Kósa azt válaszolta: "megnézzük hárommal, ha sikeres, folytatjuk tovább". Magyarázatképpen azt mondta: "ha krumplisalátát akarok csinálni, akkor egyszerre csak egy krumplit pucolok meg".

Érdeklődésünkre, miszerint mit lehet mondani azoknak a minisztériumi dolgozóknak, akik nem akarnak Debrecenbe költözni, mert a családjuk gyökeret vert Budapesten, a gyermekeik ott járnak iskolába, s a házastársuknak ott van állása, Kósa Lajos kifejtette: nem vélelmezi, hogy Debrecenbe költözni maga az isten csapása, s a miniszterrel már megbeszélte, hogy ingatlanfejlesztéssel szeretnének segíteni azoknak, akik a városba kívánnak jönni. Mint mondta, ezt a folyamatot úgy kell elképzelni, mint amikor egy külföldi befektető Zalaegerszegről Nyíregyházára költöztet egy üzemet. Elmondása szerint a Földművelésügyi Minisztériumban többségében eredetileg vidéki emberek dolgoznak, számukra tehát – mint fogalmazott – "a vidéki élet borzalmai nem jelentkeznek olyan pregnánsan, ahogy a Népszabadság kérdése sugallta".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.