Korrupciós eltussolás Terézvárosban?

Az egykori feljelentő szerint politikai nyomás miatt nem emeltek vádat máig sem a lassan egy éve húzódó terézvárosi korrupciós ügyben.

Egyértelmű politikai szálakkal magyarázza Berecz Károly, a Műárt-Press Kft. ügyvezetője, hogy máig nem történt vádemelés a 18 millió forintos terézvárosi korrupciós ügyben. Csütörtök délelőtti tájékoztatóján megdöbbentőnek nevezte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség november 18-án meghosszabbította a nyomozást, holott az ügy teljesen egyértelmű, a hatóságok rendelkezésére számos bizonyíték áll. Az eset miatt annak idején feljelentést tevő Berecz szerint a VI. kerület érintett vezetői, mint az ügy igazi főszereplői jó kapcsolatokkal rendelkeznek az MSZP legfelsőbb köreiben. Ezért a valóság teljes kiderítésének elhúzódásáért nem az ügyészséget és nem a rendőrséget terheli a felelősség, hanem azok vezetőit, akik vélhetően politikai megrendelésre cselekszenek.

Mint arról idén januárban hírt adtunk, Berecz Károly szerint 18 millió forint kenőpénzt kért tőle a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója, Kovács Péter. Ám Berecz szerint Kovács csak a politikusok kérését továbbította. A vezérigazgatót a vagyonkezelő igazgatósági ülésén vette őrizetbe a rendőrség, még január végén.

A történet 2002-ben kezdődött, amikor a VI. kerületi önkormányzat 600 ezerről kétmillió forintra emelte a Bajcsy-Zsilinszky úti üzlet bérleti díját. A bérlő Műárt perre ment, ám a bíróság az önkormányzatnak adott igazat, és visszamenőleg is kötelezte a céget az emelt bérleti díj kifizetésére. A Műárt ekkor az adóssággal együtt eladta a céget Berecznek. Az immáron Műárt-Pressre átnevezett cég új vezetője 2006-ban kezdett tárgyalásokat a vagyonkezelő vezetőjével. Az előszerződés megkötése után azonban Kovács Péter – Berecz állítása szerint – négyszemközti beszélgetésre hívta a cégvezetőt azzal, hogy 18 millió forint csúszópénzt kérjen a döntéshozók számára a végleges szerződés aláírása előtt. Az ügyvezető ebbe nem ment bele, viszont sajtónyilvánossággal fenyegette meg Kovácsot, aki válaszul azt mondta: mégis aláírják a szerződést. A Műárt-Press Kft. azonban a szerződéskötés után sem tudta kötelezettségeit teljesíteni. A VI. kerületi vezetők ekkor újra zsarolni kezdték - állítja. A pénz átadásának tervezett időpontjában azonban Berecz helyett a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei jelentek meg. A hatóság "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetéssel" gyanúsította meg Kovácsot, egy másik személyt pedig bűnsegédlettel. A bíróság a gyanút megalapozottnak találta, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Berecz szerint kérdéses, hogy a nyomozás szándékos elhúzódása, a bizonyítékok esetleges manipulálása miatt egyáltalán születhet-e valaha is a felelősöket elmarasztaló bírósági ítélet. Szerinte Kovács mellett felelősség terheli Verók István terézvárosi polgármestert, Bajor Zoltán alpolgármestert, s az ügy – Kovács melletti – másik gyanúsítottját, Juhász Károly MSZP-közeli vállalkozót, a kenőpénzt „kézbesítőjét”.  Az ügyvezető szerint elképesztő, hogy Bajor Zoltán rágalmazás miatt bűnvádi feljelentést tett ellene. „Vajon kik állnak mögötte, hogy ennyire biztos a dolgában?” – tette fel  a kérdést Berecz.

Egyúttal bejelentette: többedmagával megalakítja a Korrupció Elleni Küzdelem és állampolgári Védelem Alapítványt (KOR). Célja, hogy azokkal fizettessék meg a magyar államadósságot, akik annak felhalmozásában tevőleges részt vettek bármilyen korrupciós tevékenységükkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.