Korrupcióról beszélgetnek egymás között fideszesek egy hangfelvételen

Az LMP egy hangfelvételt tett közzé, amin szerintük a jelenlegi szekszárdi polgármester elmagyarázza a többieknek, hogy az uniós finanszírozású projekteknél a résztvevő vállalkozóknak miért kell túlárazniuk beruházásokat. Korábban szintén Szekszárdról került elő egy hangfelvétel, azon az akkori polgármester a trafikpályázók között válogatta ki, hogy ki a "jó jobboldali".

Egy 2012-ben készült hangfelvételt hozott napvilágra a Lehet Más a Politika (LMP). A párt és antikorrupciós szóvivője, Hadházy Ákos innentól korrupcióinfó néven hetente szeretne tájékoztatókat olyan korrupciógyanús ügyekről, amelyek nem vontak hatósági retorziót maga után. Hadházy Ákos szerint a Ács Rezső szekszárdi polgármester és jelenlegi tanácsadója, Máté Péter korábbi fideszes képviselő beszélget egy 2012-es városi frakcióülésen, amelyen – akkor még fideszes képviselőként – Hadházy Ákos is jelen volt - írta az Index.

A beszélgetés során a jelenlegi polgármester Ács Rezső elmondta, hogy működnek az uniós támogatásokból lebonyolított felújítások. A támogatásokat szerinte úgy osztják el, hogy megjelenik egy cég, amelyik mindent elintéz a papírmunkától a pályázat elnyeréséig, cserébe azt kéri, ő lehessen a kivitelező. Ha pedig nem kell az ajánlat, megy a következő városba.

"A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van." - hallatszik a felvételen.

A beszélgetésen Hadházy szerint egy szekszárdi óvodabővítési beruházásról is szó esik. Ennek költsége mintegy 66 millió forint lett volna, ám végül 130 millióért építtette meg az önkormányzat.

A beszélgetésből kiderül, hogy miért kell az önkormányzatnak túlárazni az uniós beruházásokat. Az uniós pályázatokon azért verik fel az árat az önkormányzatok, mivel így a lehívott pályázati összeg fedezi a 15 százalékos önrészt is.

"– 85 százalékos támogatottság!

– Igen, igen, de jó az ajánlat, vagyis a pályázati anyag, magas az összeg, ebből az összegből garantáltan meg lehet csinálni, úgy, hogy aki csinálja, azzal meg lehet finanszíroztatni, tehát nekünk nem fog pénzünkbe kerülni.

– Az energetikai befektetések középtávon a legjobb befektetések, mindenki ezt nyomja most.

– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.

– Túl van árazva?

– Igen. "

Hadházy Ákos elmondta: szerint bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el az LMP szerint Magyarországon az uniós forrásokat, ennek a szervezetnek pedig a "csápjai" az önkormányzatoknál az előre lezsírozott beruházásokkal házaló cégek.

Hadházy Ákos elsősorban a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, mint amelyek már a pályázatokat is úgy írják ki a mintegy 12 ezermilliárd forintnyi uniós forrás nagy részének elosztására, hogy már megvannak a lebonyolító cégek.

Hadházy Ákos korábban már egy hangfelvétellel robbantotta a hazai közéletet: a trafikmutyi egyik legerősebb bizonyítéka lett, hogy kiszivárogtatta azt a felvételt, amin az akkori polgármester, azóta képviselő Horváth István a helyi trafikpályázók listájáról válogatja ki, hogy ki kinek az ismerőse, illetve ki "jó jobboldali". A kiválasztott pályázók - köztük Horváth István húga is - később trafikot kaptak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.