Korrupció-ellenes küzdelem magyar módra

Nem fogadókész az MSZP a Fidesz kezdeményezésére, így nem lehet négypárti az az egyeztetés, amelyet az ellenzéki párt kezdeményezett a párt- és kampányfinanszírozásról. Az SZDSZ és a KDNP részt vesz a megbeszélésen.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója pénteken jelentette be, hogy négypárti tárgyalást kezdeményez a párt- és kampányfinanszírozásról. A Fidesz álláspontjáról egyebek között elmondta, hogy nem növelnék a pártok állami támogatását. Szerintük inkább a kampányokat kell olcsóbbá tenni, például a kampányidőszak lerövidítésével, illetve azzal, hogy a pártok nem adnak fel politikai hirdetést országos kereskedelmi televíziókban. A Fidesz racionalizálná a választások állami lebonyolításának költségeit és támogatja a kampányszámla létrehozását.

Tóbiás József szocialista frakcióigazgató az MTI megkeresésére a négypárti egyeztetésről szóló kezdeményezésre úgy reagált: "elég volt a bújócskából". Kifejtette: a témában az elmúlt három évben sok egyeztetés lezajlott már. A civilek - a Freedom House, a Transparency International Magyarország, valamint más szakértők - kampányfinanszírozási javaslata szerinte kompromisszumos módon rögzíti mindazt, amelyet a pártok ez idő alatt megfogalmaztak, ezért nyújtják be a szocialisták azt törvényjavaslat formájában az Országgyűlésnek. A parlamentben van helye a vitának, tárgyaljuk és szavazzuk meg az előterjesztést - közölte Tóbiás József.

Az SZDSZ a négypárti találkozón természetesen képviselni fogja a liberális frakciót, de nem pontosan értik, hogy a kezdeményező Fidesz melyik négy pártról beszél, az önállóan bejutott, de jelenleg frakcióval nem rendelkező MDF-ről, vagy a formailag a Fidesszel frakciószövetségben lévő, de nem önállóan bejutott KDNP-ről - mondta Kóka János az MTI-nek. A Fidesz javaslata kapcsán megjegyezte: "attól tartok, hogy a Fidesz a kampányfinanszírozással kapcsolatban a pártok eddigi hazugságspirálját fűzi tovább." A liberálisok számára érthetetlen volt, hogy a legnagyobbik ellenzéki párt miért nem a Freedom House és a Transparency International anyagáról akar tárgyalni, miért csak a saját véleményét ismerteti. Hozzátette, hétfőn a parlamentben ő már a támogatásáról biztosította a két civil szervezet kezdeményezését. Megjegyezte, hogy a Fidesz a civil szervezetekre hivatkozik, de csak azoknak a civileknek a véleményét fogadják el, "akik már behajtották a fejüket az igájukba".

A KDNP - ha létrejön négypárti megbeszélés a kampányfinanszírozásról - biztosan részt vesz rajta. A párt sajtóirodája az MTI-t emellett arról tájékoztatta, hogy a kereszténydemokraták hétfőre alakítják ki álláspontjukat a civilek e témában kidolgozott javaslatáról.

Az előzményekhez tartozik, hogy a hét folyamán az MSZP, az SZDSZ és az MDF is egyértelművé tette, hogy támogatja a Freedom House, a Transparency International Magyarország, valamint civil szakértők közösen kidolgozott kampányfinanszírozási javaslatát. A két szervezet egyebek között azt javasolta, legyen rövidebb a kampányidőszak, vezessék be a kampányszámlát, és ötmillió forintban maximálják a kampányban egy jelöltre elkölthető összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.