Nem vonult be a börtönbe a volt dögei polgármester

Vincze Ferenc Tibort, Döge község volt polgármesterét vesztegetés miatt ítélték el. Csaknem négy év szabadságvesztés vár rá.

Május ötödikén, csütörtökön kellett volna jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben Vincze Ferenc Tibor volt dögei polgármesternek, hogy megkezdje szabadságvesztésének letöltését, de az egykori politikus nem jelent meg a börtönben. Elképzelhető, hogy napokon belül körözést adnak ki ellene.

Vincze Ferenc Tibort a Debreceni Ítélőtábla vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében jogerősen bűnösnek találta, ezért idén három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre és nyolcmillió forint értékű vagyonelkobzásra ítélte. Az ítélet szerint a 230 milliós dögei iskolafejlesztés kapcsán Vincze Ferenc Tibor polgármester - aki 1990 és 2010 között irányította a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falut - 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, illetve azért, hogy „rendben menjenek a dolgok" az építkezés során.

A cégvezető 2006-ban titokban rögzítette az erről szóló telefonbeszélgetést, amely során a polgármester arra is figyelmeztette őt, hogy az összegnek csak egy része, nyolcmillió forint van „letudva", a fennmaradó pénzt pedig követelte a vállalkozótól. A polgármester függetlenként irányította Dögét, de 2006-ban a Fidesz támogatásával választották meg, ezért évekig szerepelt a Fidesz honlapján a párt által támogatott polgármesterek sorában.

A bírósági eljárás évekig húzódott, mert Vincze Ferenc Tibor egészségügyi és más okokra hivatkozva többször nem jelent meg a tárgyalásokon. Börtönbüntetését már egy hónappal ezelőtt meg kellett volna kezdenie, de egészségügyi okok miatt halasztást kért. Úgy értesültünk, hogy ha a behívó ellenére továbbra sem jelentkezik a börtönben, akkor azt kockáztatja, hogy esetleges jó magaviselete miatt hamarabb szabaduljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.