Kormányzati átadás-átvétel: a Fidesz nem konzultál

Holnap délelőttre kezdeményezett egyeztetést a kormányzati átadás-átvételről Bajnai kabinetfőnöke. A kormányszóvivő szerint teljes körű "röntgenképet" adnak át utódjuknak, a paksaméta még többet is rejt, mint amit a Fidesz kért. Szijjártó jelezte, nem lesznek ott az egyeztetésen, mert nem zárt ajtók mögötti konzultációt akarnak.

A miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőtt tíz órára egyeztetést kezdeményezett a Fidesszel az átadás-átvételről; az erről szóló levelet Szijjártó Péternek, az elnöki stáb vezetőjének címezték. Szollár Domokos kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor Bajnai Gordonnak címzett levelére reagálva elmondta: a konzultáció menetéről az első forduló másnapján kezdeményezett megbeszélést a kormányfő kabinetfőnöke. Mint mondta, nyitott kaput dönget a Fidesz frakcióvezetője, amikor teljes körű átadás-átvételről beszél fogalmazott.

Közölte, a kormány az átadás-átvételre való felkészülést már március 17-én megkezdte. Mint mondta, ez lesz minden idők legteljesebb mértékű átadás-átvétele. A kormány teljes körű röntgenképet készít és ad át a következő kabinetnek annak érdekében, hogy a kormányváltás a legzökkenőmentesebben történjen meg - fogalmazott.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint - aki a sajtótájékoztatón egy minisztérium átadás-átvételi dokumentációjára példaként bemutatott egy nagyjából harminc centi magas paksamétát - a kormányzat által készített anyag tartalmazza mindazt, amit Navracsics Tibor kért, sőt még annál is tovább megy és annál is teljesebb. Jelezte: az anyagban plusz információként szerepelnek majd a minisztériumok belső ellenőrzéseivel kapcsolatos aktuális feladatok, a vagyonkezelésbe tartozó intézmények, vállalkozások, közalapítványok költségvetési bevételei és kiadásai, üzleti tervei, illetve a folyamatban lévő tulajdonosi döntést igénylő ügyek listája.

Kiemelte: a Bajnai-kormány átadás-átvételének egyik legfontosabb alapelve az átláthatóság. Emlékeztetett arra: ennek érdekében március 26-án nyilvánosságra hozta az Átlátható Államháztartás című dokumentumot, amely átfogó és teljes képet ad az államháztartás pénzügyi helyzetéről és jövőbeni kötelezettségeiről, vállalásairól, a minisztériumok, illetve a nem miniszterek alá tartozó kormányzati szervek gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről.

Véleménye szerint ez a dokumentum eleven bizonyítéka annak, hogy a kormány végig nyílt lapokkal játszik: nincsenek csontvázak, aknák, rejtélyek. A kormányszóvivő kitért arra: az átláthatósággal van összefüggésben az is, hogy a kormány önként vállalt döntési moratóriumot. Felidézte: a kabinet januárban döntött arról, hogy a választások előtti időszakban több területen - például személyi kérdésekben - döntési moratóriumot rendel el azért, hogy ne kösse meg az új kormány kezét.

Az átadás-átvételi dokumentáció tartalmazza a minisztériumok szakmai feladatait, a folyamatban lévő ügyek leírását, a  jogalkotási, jogszabály-előkészítési feladatlistáját, a tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzetét, az uniós tagsággal kapcsolatos folyamatban lévő ügyeket, valamint a minisztériumi költségvetési fejezet legfontosabb aktuális ügyeit, megoldandó problémáit, peres ügyeit. Az átadás-átvételi anyagban benne lesznek az adott minisztériummal és a hozzá tartozó intézményekkel kapcsolatos aktuális személyzeti feladatok, hiszen a döntési moratórium miatt a következő kormánynak számos feladata lesz ezen a területen.

A jegyzőkönyveknek mellékletei is lesznek. Ezekben szerepelnek a többi közt a hatályos szervezeti és működési szabályzatok, a kormányhatározatokban, országgyűlési- és alkotmánybírósági határozatokban foglalt végrehajtandó feladatok, a minisztériumok érvényes I. félévi munkaterve, az április 30-ai költségvetési helyzet, a minisztérium állománytáblája, az érvényben lévő vállalkozási és megbízási szerződések listája, illetve a tárca felelősségi körébe, vagyonkezelésébe tartozó intézményekről, vállalkozásokról, közalapítványokról szóló lista.

Kérdésre válaszolva Szollár Domokos elmondta: a dokumentumokban "teljességi nyilatkozatot" ír alá a minisztériumok felső vezetése, amivel vállalják, hogy valamennyi információt a következő kormány rendelkezésére bocsátanak.

A Fidesz nem vesz részt azon az egyeztetésen, amelyet a miniszterelnök kabinetfőnöke kedd délelőttre kezdeményezett a párttal az átadás-átvételről. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a neki címzett meghívásra az MTI-hez hétfőn eljuttatott válaszlevelében úgy reagált: szerinte nem zárt ajtók mögötti "konzultációkra", hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló, alapos eljárásra van szükség. Emlékeztetett arra, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának és érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be az új Országgyűlés megalakulását követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.