Kormányzati küzdelem a rasszizmus ellen

A kabinet a kormányzás kezdete óta a leghatározottabban fellép minden olyan cselekedet ellen, amely sérti az emberi méltóságot, és küzd a diszkrimináció, a megbélyegzés ellen - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a rasszizmus elleni világnapra írt közleményében.

Az Emmi közleménye szerint "A magyar kormány nemcsak idehaza, de Európában is kiemelt fontosságú feladattá tette a romák helyzetének javítását. Valódi esélyteremtéssel, a többségi társadalomba való bevonással alapozzuk meg az egymás elfogadásán, kölcsönös felelősségvállaláson alapuló, gyűlölet nélküli együttélést" - olvasható a dokumentumban.

Mint írták, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a szemléletváltásra és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, annak a programnak a koordinálására, amelynek köszönhetően romák és nem romák jutnak egyre többen munkához, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak az életkörülményeik.

"Olyan megoldásokat keresünk, amelyek az érintettek aktív bevonását és részvételét feltételezik, a források szigorúan ellenőrzött felhasználása, az unió által is méltatott monitoring-rendszer mellett pedig új és fontos partnerként jelennek meg a karitatív szervezetek és az egyházak" - fogalmaztak.

A közlemény szerint a cél, hogy "rövid távon elérhető felzárkóztató programok, hosszú távon pedig tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre, hogy ezáltal is csökkenjen az előítéletesség".

Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 69 halálos áldozatot követelt 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.