55 ezer hely van ingyen, de röghöz kötéssel

Balog Zoltán EMMI-miniszter éppen kisétált a kormányülésről a Kossuth téren demonstráló HÖOK-elnökhöz, amikor délben Giró-Szász András közölte: marad az úgynevezett röghöz kötés az ingyenesen diplomát szerzők számára. Viszont épp ez ellen (is) folyik a demonstráció. A kormányszóvivő közölte: legalább 55 ezer állami ösztöndíjas, azaz ingyenes hely lesz 2013-ban az egyetemeken, főiskolákon.

Nem lehet kevesebb az államilag támogatott ingyenes helyek száma a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél. Ez lesz 2013-ban az alsó határ. A mai kormányülés alatt tartott sajtótájékoztatón ezt jelentette be Giró-Szász András. Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán a kormányülésen azt mondta, karácsonyig közzéteszik az egyetemi szakokra való bejutáshoz szükséges ponthatárokat (a kormány december 31-i határidőt szabott meg erre).

A tárcavezető – a kormányszóvivő elmondása szerint – éppen a déli sajtótájékoztató alatt sétált ki a Kossuth térre a demonstráló hallgatókhoz, hogy tájékoztassa Nagy Dávid HÖOK-elnököt a kormányhatározatokról. Giró-Szász András a Népszabadság kérdésére világossá tette, hogy a kormány álláspontja változatlan a HÖOK és a Hallgatói Hálózat által is az egyik legvitatottabb követelést, az úgynevezett röghöz kötést illetően.

A kormányszóvivő arra hivatkozott, hogy más európai országokban, „a francia, a román és a német belpolitikában is hasonló intézkedésen gondolkoznak”, az adófizetőknek nem jó, ha a pénzükön képzünk olyan orvosokat, akik aztán külföldön praktizálnak. A Népszabadság egy másik kérdésére, miszerint éppen a Fidesz tiltakozott az előző ciklusban a rezidensek röghöz kötése ellen, nem tudta meggyőzően elmagyarázni, miért változott meg kormányra kerülése után a Fidesz véleménye.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut a felsőoktatásra: a „költségvetési sorok átcsoportosításával”, másrészt „másik három intézkedéssor” (egyetemek adósságrendezése, EU-önrész átvállalása a felsőoktatási intézményektől és a PPP-konstrukciók kezelése) is 50 milliárd pluszforrást jelent.

A kormányszóvivő elmondása szerint – a miniszterelnök víziójának megfelelően – nem lesz részösztöndíj, hiszen leegyszerűsítést kell végrehajtani.

Azokra a kérdésekre, melyek a röghözkötés-, illetve a diákhitel-feltételekre vonatkoztak, Giró-Szász András nem tudott válaszolni, azt mondta, hogy mindezek meghatározása az emberierőforrás-tárca kompetenciája és feladata. Arra sem adott konkrét választ, hogy a jogász- és a közgazdászképzésben lesz-e államilag támogatott hely.

A demonstrációk kapcsán a kormányszóvivő azt állította, hogy a hallgatók hatpontos követeléséből öt már ki van pipálva, és az derült ki a szavaiból: a kormány bízik abban, hogy Balog Zoltán el tudja magyarázni a tüntető hallgatóknak, miért jó nekik az, amit a kormány elképzel számukra.

A Nol megbízható kormányzati forrásokból úgy értesült: nem lesz ingyenes hely sem jogász-, sem közgazdászképzésben, sem a médiatudományokban. Úgy tudjuk, a kormányülésen elhangzott az is, hogy a kabinet számításai szerint legalább hatvanezren kezdhetik meg így a tanulmányaikat.

Kiülte Balogot a HÖOK-elnök a Parlament előtt

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a Parlament előtt egyszemélyes ülősztrájkba kezdett, így várta a kormány felvételi rendszerről való döntését. Ezalatt az ELTE Bölcsészettudományi karán Hallgatói Fórumot tartottak, míg a Lágymányosi kampuszon tiltakozásukat kifejezve leállították a lifteket a hallgatók.

Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter a kormánydöntés nyilvánossá tétele után kiment a Parlament előtt ülő HÖOK-elnökhöz és arra kérte, értse meg, nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesen felforgatni a felsőoktatást. Nagy azzal érvelt, hogy az új szisztéma nem változtat a korlátokon, hiszen így az intézményi kapacitás lesz az új keretszám. Balog erre azt mondta: ezentúl nem a kormány, hanem az intézmények döntenek arról, hány hallgató kezdheti meg a tanulmányait, így ennek megfelelően alakíthatják a finanszírozást is. A miniszter kérte, hogy az épületen belül, a melegben folytassák a vitát, mivel azonban a média munkatársait nem akarták beengedni megbeszélésre, Nagy Dávid elbúcsúzott.

Balog Zoltán ezek után spontán sajtótájékoztatóján elmondta, úgy érzi, hogy napok óta kikosarazzák a diákok. Ezen kívül ígéretet tett arra, hogy az új felvételi rendszert még az ünnepek előtt kidolgozzák és Orbán Viktor alá is írja a kormánydöntést.

A HÖOK elnök szerint a mai bejelentés előrelépés ugyan, mégis számtalan kérdés tisztázatlan maradt. Ilyen az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzések kérdése, de sérelmezte azt is, hogy a hallgatói szerződésekről nem esett szó. Ezzel együtt arra kérte Balog Zoltánt, hogy a ma elhangzottakat írásban rögzítve juttassa el a hétfő éjjel életre hívott Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak, így hajlandóak tárgyalni.

(Árgyellán Edina)

Lázár hallgatja, ahogy Giró-Szász ismerteti a felsőoktatási improvizáció új tényállásait
Budapest, 2012. december 19. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár (j) figyeli Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökségen 2012. december 19-én. A szóvivő bejelentette, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.