"A Fidesz felelőtlen ígéreteket tesz"

A Fidesz felelőtlen ígéretei veszélyeztetik az országgal szemben "lassan-lassan" helyreálló nemzetközi bizalmat - fogalmazott szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő az Orbán Viktor által megfogalmazott követelésekkel kapcsolatban. Lendvai Ildikó MSZP-elnök pedig válaszlevelében azt írja: pártja továbbra is támogatja a kormányt, s a világválság kezelését. Ám különösen fontos a Fidesz és az MSZP közti véleménycsere az EP-választás után, amely mindkét pártnak tanulsággal szolgált.

"Amennyiben a Fidesz valóban visszavonná azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány már eddig is meglépett, akkor azok nagyjából hat százalékponttal növelnék a hiányt. A jelenlegi 3,9 százalékpontos hiánycélt nagyjából olyan tíz százalék magasságára tornázná fel a Fidesz egyetlen tollvonással" - hangsúlyozta Budai Bernadett kormányszóvivő Orbán Viktor Fidesz-elnök szerdai bejelntésére reagálva.

A Fidesz felelőtlen ígéreteket tesz, amelyek az országgal szemben "lassan-lassan" helyreálló bizalmat veszélyeztetik - fogalmazott Budai Bernadett. Mint mondta, a kormányzati munka, a válságkezelő program mögött megvan a parlamenti támogatás. "Mind az MSZP frakciója - a frakcióülést követően -, mind az  SZDSZ egyértelműen kimondta azt, hogy ezt a válságkezelő programot támogatja".

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy levelet küld az MSZP elnökségének a Fidesz elnöksége, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.

A levélben számos követelést fogalmaz meg az ellenzéki párt: például azt, hogy a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatásban, vessenek véget "a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének", és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Lendvai Ildikó, a szocialisták elnöke válaszlevélben reagált Orbán Viktornak. Mint azt szerdai sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta, az MSZP továbbra is támogatja a kormányt, s a világválság elleni védelem megszervezését, álláspontjuk ez ügyben változatlan. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az  ellenzéki párt levelét a pártok közötti közvetlen kapcsolatfelvétel jeleként értékeli, és reméli, hogy ezen túlmenően konzultálni is fognak a válság elleni védelem, a szociális biztonság, a közbiztonság és a demokratikus garanciák kérdéseiről.

A szocialisták szerint a Fidesz által sürgetett kormányváltáshoz az ellenzéki pártnak nincs többsége - jelentette ki Lendvai Ildikó. Szerinte Orbán Viktor azt kéri a parlamenti többségtől, hogy ne kormányozzon. Ne védje meg a munkahelyeket, ne csökkentse a munkát terhelő adókat, ne enyhítse a devizahitelesek terheit, ne nyissa meg a családok számára a szociális kríziskezelés forrásait. Ezt azonban az MSZP felelősséggel nem teheti - idézte a politikus a Fidesz elnökének írott válaszlevelét.

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz hallgatólagosan elkerülhetetlennek tartja a kényszerű takarékosságot. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy követeléseik között nem szerepel semmi, ami szociálpolitikára, a szociális kiadások növelésére vonatkozik. A Lendvai Ildikó leveléhez csatolt melléklet szerint az MSZP nem  herdálja el a közvagyont, nem privatizálja a vízvagyont. Utal arra, hogy a magánosítás jó része már lezajlott, többek között a Fidesz kormányzása idején.

A vagyonadóval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom csupán öt százalékának jelent többletterhet, ugyanakkor a személyi jövedelemadó csökkentésének egyik forrását képezi. A  Nemzetközi Valutaalap és az EU által biztosított hitelkeret nem a bankok támogatását, hanem rajtuk keresztül és attól függetlenül is a vállalkozások megerősítését, a devizahitelesek védelmét szolgálja.

A szocialisták a Ptk. és a közigazgatási átszervezés kapcsán is várják a Fidesz javaslatait. A dokumentum szerint az MSZP nem akarja felforgatni az oktatási rendszert, jelenleg is folyik a nagy szakmai támogatást élvező Új tudás program megvalósítása. "Az állami intézményeket szakemberek és nem bukott  pártpolitikusok vezetik. Bizonyára ezt a gyakorlatot követte az Orbán-kormány is" - olvasható a mellékletben.

A dokumentum szerint a Déli Áramlat gázvezetékre azért van szükség, hogy az ellátás biztonsága érdekében Magyarország több útvonalon jusson földgázhoz.
Lendvai Ildikó bízik abban, hogy a Fidesznek is érdeke az igazságszolgáltatás és az erőszakszervezetek tekintélyének megőrzése és helyreállítása, ezért reméli, hogy semmilyen módon nem gyengítik a magyar rendőrséget, nem támogatnak nem állami erőszakszervezetet, és egyetlen képviselőjük sem nyilvánít rokonszenvet a Magyar Gárda iránt.

Az MSZP-elnökség örömmel vette Orbán Viktor levelét, amely "jele a normális politikához való visszatérésnek, jele a parlamenti pártok közötti normális  kapcsolattartásnak" - fogalmazott Lendvai Ildikó, aki szerint különösen fontos a véleménycsere az EP-választás után, amely mindkét pártnak tanulsággal szolgált. Tanulság volt, hogy a magyar emberek kétharmada nem  tudott, nem akart egyik párt elképzeléseivel sem azonosulni. Az is tanulság az MSZP és a Fidesz számára, hogy a választók több mint 14 százaléka úgy érezte, nem a parlamenti pártok, hanem "a parlamenten kívüli radikális szélsőség ad választ  kérdéseire". "Tudjuk, hallottuk, hogy ez a Fideszt is meglepte, és új nehéz kihívások elé állítja" - fűzte hozzá.

Az MSZP-frakció meglepődött Orbán Viktor nyolcpontos javaslatán - közölte a szocialisták frakcióvezető-helyettese a bejelentésre reagálva. Kovács Tibor szerint egy kormányzásra készülő pártnak komolyabb, a gazdasági válság kezelésére szóló, nem pedig "furcsa" javaslatokat kellett volna megfogalmaznia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.