Kormányszóvivő: 41 százalékkal emelkedtek a bölcsődei helyek

Az elmúlt négy évben 41 százalékkal emelkedett a bölcsődei helyek száma; ez év végére hatezer férőhellyel lesz több, mint 2010-ben volt – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő. A Népszabadság tavaly augusztusban írta a bölcsődei ellátás kapcsán: minden helyre hat kisgyerek vár.

 

A kormányzati támogatással épült, 12 új munkahelyet is teremtő budakalászi bölcsőde átadásakor tartott sajtótájékoztatón Kurucz Éva emlékeztetett, hogy a bölcsődei férőhelyhiány a korábbi években komoly problémát okozott a családok életében: a bölcsődék túlzsúfoltak voltak, 2009-ben 130 százalékos kihasználtsággal működtek.

A kormány számos módon támogatja a gyermekek mellett munkát vállaló édesanyákat: az új, felújított és kibővített bölcsődék mellett a családi adórendszer bevezetésével és a gyed extrával. A januárban bevezetett gyed extra révén miután a gyermek elmúlt egyéves, az édesanya elmehet dolgozni, nem kell lemondania az ellátásról – jelezte a kormányszóvivő, hozzáfűzve, a gyed extrának köszönhetően 37 százalékkal nőtt a munkát vállaló kisgyermekes édesanyák száma. Kurucz Éva szólt arról is, hogy a bölcsődeépítés segíti a nők foglalkoztatását, amely az idén 22 éves csúcson van, és közelíti az európai uniós átlagot, ami 59 százalék. A magyarországi mérték jelenleg 55 százalék, de "jó úton haladunk, és a kormány folytatja mind a bölcsődeépítést, mind a nők foglalkoztatását segítő programokat" - mondta a kormányszóvivő.

Rogán László (Fidesz) polgármester az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy az Új Széchenyi Terven keresztül a város 150 millió forint támogatást nyert el, amihez Budakalász 70 millió forinttal járult hozzá.

A Népszabadság éppen egy éve számolt be róla, hogy a KSH statisztikái nem festenek túl jó képet. A kisgyermekek napközbeni ellátásáról szóló akkori Statisztikai Tükör szerint ugyanis 2012-ben ezer három év alatti gyermek közül csak 135-nek jutott férőhely. Nem mondhatjuk persze, hogy Magyarország ne teljesítene jobban: 2000-ben például ezer, három év alatti gyerekből csak száz lehetett bölcsis. Ez egyben azt jelenti, hogy minden egyes helyre hat ilyen korú gyermek jut az országban - írta a Népszabadság egy évvel ezelőtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.