Gyurcsány vitatkozni akar a választókkal

A DK arra készül, hogy legkésőbb 2018-ban a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítson – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció országos választókerületi elnöki értekezletén.
„A Demokratikus Koalíció programjavaslatot készít 2016. februárjára, majd egyfajta nemzeti konzultációt hirdet, hogy a választók megvitassák az elképzeléseket – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton Budapesten, a Demokratikus Koalíció országos választókerületi elnöki értekezletének elején megtartott politikai vitaindító előadásában.

A politikus elmondta: ajánlásokat készítenek és kérdéseket tesznek fel, voltaképpen vitát provokálnak a választókkal arról, hogy milyen legyen az ország „Orbán rezsimje" után. „Utálom a kifejezést, de mégis ebben a helyzetben használom: nemzeti konzultáció lesz. Nem hazug módon, nem sugallva a válaszokat", hanem arra kérve a választókat, hogy merjenek megszólalni – jelentette ki a politikus.

Sokan vágynak arra, hogy az országot újra egyesíteni lehessen, de ez nagyon nehezen fog menni, mert a leglényegesebb kérdésekben a különböző oldalak nem értenek egyet – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

A DK elnöke szerint ma Magyarországon törvényes a kizsákmányolás, mert az állam által megállapított minimálbér alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Korábbi javaslatukat idézve azt mondta: nem egyszerre, hanem a következő tíz év során folyamatosan kell növelni a béreket, az inflációt három-négy százalékkal meghaladó mértékben. Az állam ennek érdekében szerinte folyamatosan csökkenthetné a béreket terhelő járulékokat és adókat. A vállalkozásokra ugyanis nem lehet egyik napról a másikra harminc negyven százalékos béremelést rászabadítani – érvelt.

Programjukból megelőlegezve közölte, hogy az oktatásba be kell avatkozni. A DK elképzelése szerint az önkormányzatok visszavehetnék az iskoláikat, ha akarják, de ha nem, akkor azokat az állam tarthatja fent. Terveik szerint a pedagógus lesz a legmegbecsültebb a közalkalmazottak közül, s a mai óraszámoknak közel másfélszeresét finanszíroznák, hogy a gyerekek délután szabadon választva tanulhassanak.

Az egészségügyről a Fidesz „hazug, álnok, tisztességtelen 2008-as népszavazása" óta nem lehet őszintén beszélni – hangsúlyozta a DK elnöke. Most viszont el kell dönteni – hívta fel a figyelmet az elvándorlásra utalva –, hogy vagy a költségvetésből megkétszerezik-háromszorozzák az orvosok és nővérek bérét, ami adóemelésből valósulhat meg, vagy az állampolgárok biztosítottként fizetnek a rendszerbe, különben nem lesz valódi egészségügy.

Pártja teljesítményét értékelve kijelentette: a DK elképesztően sokat ért el, mára erős szervezetté vált. Több mint ezer településen tízezernél több tagjuk van, s ott vannak a 106 választókerületben is. A DK készülni fog arra – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc –, hogy legkésőbb 2018-ban a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítson.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.