Kormányprogram - Nemzeti ügy, hogy rend legyen

Nemzeti ügy és nemzeti érdek, hogy Magyarországon rend legyen – olvasható a Nemzeti Együttműködés Programjában, amelyet Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szombaton nyújtott be a parlamentnek.

A kormányprogram Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban! című fejezete úgy fogalmaz, hogy az elmúlt nyolc év, "különösen a Gyurcsány-kormány időszaka, veszélyesen megrendítette az állammal, az állam intézményeivel és a közszereplőkkel szembeni közbizalmat". Különös súlyt ad mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció, a hatalommal való visszaélés tömeges jelenléte az állami vállalatokban és intézményekben, vagy az államháztartási adatok kormányzati meghamisítása.

"Nemzeti ügy és nemzeti érdek, hogy Magyarországon rend legyen, olyan rend, amely igazságot szolgáltat, szigorú törvényeket alkot, mindenkinek védelmet garantál, új politikai értékrendet alakít ki és ezzel megteremti a nemzet felemelkedését" – olvasható a dokumentumban.

A rendteremtéshez a jövendő kormány mindenképpen szükségesnek tartja az elszámoltatást. Ezért nemzeti ügynek tekinti, hogy a leköszönő kormány számoljon el az adófizetők pénzével, az EU-ból érkező támogatásokkal, az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival. Leszögezi, hogy a szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság.

"Mindenkinek tudnia kell: a szocialisták kormányzásának lezárása nem mehet elszámolás nélkül. A múlt lezárásának feltétele a pontos, precíz és felelősségteljes elszámolás, ami nem jelenthet politikai leszámolást - hiszen a célja a törvényes rend helyreállítása és a törvények betartatása" - olvasható a programban, amely a  törvény előtti egyenlőséget garantálja.

A szöveg szerint az emberek elveszítették bizalmukat saját államukban, saját kormányukban, mert úgy érzik, vannak, akik következmények nélkül, a törvényeken felül vagy a törvényeken kívül helyezhetik magukat. Emiatt az új kormány a legfontosabb feladatának nevezi a társadalmi bizalom helyreállítását. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a törvény előtt mindenki egyforma, legyen akár politikus vagy polgármester. Emiatt a jövőben akik a közösség bizalmával visszaélnek, bűncselekményeket követnek el, a tervezet szerint a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést kapnak.

A szociális helyzet nem adhat felmentést a törvények tisztelete alól, mert meggyőződésünk, hogy nem létezhet megélhetési bűnözés, anyagi helyzete miatt senki nem helyezheti magát a törvényeken kívül - olvasható a dokumentumban.

A program szerint, ahhoz, hogy Magyarországon rend legyen, szigorú, következetes törvényekre van szükség. Ígéretet tesz arra, hogy a választások utáni első lépések egyikeként szigorítani fogják a büntető törvénykönyvet, sokkal több esetben kell alkalmazni a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést. A kormányprogram kitér arra is, hogy az úgynevezett három csapás törvény "maga lesz a visszatartó erő", mert a jogszabály szigora, a büntetési tételek növelése, az életfogytig tartó szabadságvesztés többszöri alkalmazása, az áldozatok védelme, meg fogja fékezni a bűnök elkövetőit.

A program leszögezi, hogy a jövő Magyarországán a biztonság mindenkit megillet, és azt az állam az ország minden pontján garantálni fogja. Hangsúlyozza, soha nem fogják megengedni, hogy a rendteremtés vagy az erőszak jogát bárki az államtól elragadja és azzal visszaéljen. Kitér arra is, hogy "az erős Magyarországnak nincs szüksége gárdákra, mert képes mindenki számára rendet, védelmet és biztonságot garantálni".

A kormányprogram új rendőrség születéséről beszél. Eszerint szakítani fognak az elmúlt évek gyakorlatával, amelyben "a rendőr az állami uralom jelképe és annak végrehajtója". Megjegyzi, hogy a rendőrség elveszítette az emberek bizalmát és támogatását, súlyos morális és anyagi válságban van. A dokumentum szerint soha többé nem történhet meg, hogy politikai parancsra a magyar rendőrség békés, törvénytisztelő emberekre támadjon. Hozzáteszi, hogy a rendőrök által elkövetett visszaélések, korrupciós ügyek, bűncselekmények tűrhetetlenek, és a legsúlyosabb következményekkel kell járniuk.

Azt is kimondja, hogy "akkor lesz rend, ha több rendőr lesz", ezért hangsúlyozza, hogy a választások után azonnal növelni kell a rendőrség létszámát, mert az országnak legalább 3500 új rendőrre van szüksége, s az alkotmányos keretek között több cselekvési lehetőséget kell biztosítani a magyar rendőrök számára. Ezért olyan eljárási törvényeket fognak megalkotni, amelyek az elkövetők jogainak túlzott tiszteletével szemben a rendőr számára megadják a határozott, ám jogszerű fellépés feltételeit. A dokumentum megjegyzi, hogy állandó, erős rendőri jelenlétre van szükség minden magyar településen.

A program kitér arra is, hogy az új kormánynak vagyoni, szociális helyzetre, világnézeti, politikai meggyőződésre, vallási, etnikai hovatartozásra tekintet nélkül, minden törvénytisztelő ember számára garantálnia kell a védelem jogát, amelyet a legalapvetőbb emberi jognak tart.

A rend megteremtése kapcsán a program kimondja, hogy az új parlamentnek kötelessége olyan törvények meghozatala, amelyek gyorsítják a büntető eljárásokat, és olyan lépések megtétele, amelyek megteremtik a bíróságok gyors döntéseinek személyi és tárgyi feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.