Kormánypárti frakcióülés: napirenden sincs a Schmitt-ügy

Hivatalosan nem szerepel a holnapi Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésének napirendjén a Schmitt-ügy. Harrach Péter frakcióvezető szerint Schmitt Pál meggyőző volt a tv-ben, rádióban, "nem hiszi, hogy még külön meg kellene hallgatni". Nevük elhallgatását kérő fideszesek szerint lenne mit kérdezni az államfőtől, és az rá nézve kínos is lehetne. Lapunk úgy értesült, egész csapat dolgozott Schmitt interjúján, pszichológusok készítették fel.

Hivatalosan nem lesz téma a Schmitt-ügy a Fidesz-KDNP frakciószövetség holnap délelőtti ülésén - legalábbis a fideszes és kereszténydemokrata képviselőknek szóló meghívón feltüntetett napirendi pontok között nem szerepel. Erről kormánypárti képviselők tájékoztatták munkatársunkat.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség rendkívűli frakcióülésen hallgatja meg Schmitt Pál államfő-jelöltet 2010 nyarán
2010. június 24. A Fidesz-KDNP frakciószövetség rendkívűli frakcióülésen meghallgatta Schmitt Pált, köztársaságielnök-jelöltet. Schmitt Pál es Lázár János a Parlament felsőházi termében. Fotó: Szabó Bernadett

- Mindent elmondott az elnök úr a közszolgálati televízióban és a rádióban. Meggyőző volt. Ez már nem az elnök úr doktori disszetációjáról szól, hanem a két oldal "vívásáról", ez már politika. A jobboldal által választott elnök személyét támadják baloldalról. Én úgy gondolom, hogy az elnök úr meg tudja magát védeni. Nem hiszem, hogy a frakcióülésen még külön meg kellene hallgatni. Természetesen, ha úgy gondolja, hogy el kell jönnie, szívesen vesszük - nyilatkozta a Népszabadságnak Harrach Péter, aki befejezettnek tekinti az ügyet, és a "részletekbe" nem is kívánt már belemenni.

A Fidesz részéről szintén megerősítették munkatársunknak: nincs olyan napirendi pont az előzetes tervek szerint, hogy a hétfő délelőtti frakcióülésen meghallgatnák Schmitt Pált. "Ez nem jelenti azt, hogy nem változik a forgatókönyv, ha elnök úr szeretne azok számára is magyarázattal szolgálni, akik megválasztották. Kérdés, eljön-e" - tették hozzá. Volt olyan honatya, aki úgy fogalmazott: "kérdés, el mer-e jönni. Kifejezetten kényelmetlen kérdéseket is kaphat".

Egyik kormánypárti forrásunk szerint az lenne a jó megoldás, ha Schmitt Pál - a nemzet egységét kifejezve - leülne az öt parlamenti párt elnökével vagy frakcióvezetőjével a Sándor-palotában, hogy magyarázatot adjon nekik, illetve tájékoztassa őket a terveiről.

Az általunk megkérdezett honatyák viszont számítanak rá, hogy a frakcióülésen megkerülhetetlen lesz az államfő "le nem mondási ügye", "valaki szóba hozza", már csak azért is, mert pénteken a kiszivárgott hírek szerint a Fidesz ügyvezető alalenöke, Kósa Lajos is a távozás mellett érvelt Orbán Viktor miniszterelnöki politikai kabinetjének az ülésén. Sikertelenül.

Több órás pszichológiai felkészítés a tv-s szereplés előtt?

Az egyik kormánypárti képviselő tudomása szerint Schmitt Pál pénteken az MTV-s intejúja előtt több órás felkészítést kapott "kommunikációs szakemberek és pszichológusok hadától". Állítólag ezért is húzódott olyan sokáig a tévéfelvétel, ami adásban még negyed óra sem volt.

Munkatársunk a hétvégén sem beszélt olyan kormánypárti politikussal, aki egyetértett volna azzal, hogy Schmitt Pál nem mondott le. Az egyik képviselő meglátása szerint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz és a KDNP elnézi az államfőnek "ezt a botlást", elveszítette a morális alapját a másik oldal bírálatára, a "gyurcsányozásra".

- Morálisan mennyivel vagyunk különbek, mint a szocialisták? - vetette fel a politikus, aki azt is megosztotta velünk: "a hentesem is tudja, hogy a lopás az lopás".

"Jogilag semmit sem tehetünk, tehát hallgatunk"

Egy másik kormánypárti képviselő az Orbán Viktor által már többször elismételt "az elnök alkotmányosan sérhetetlen"-tézist hozta fel. Azt, hogy fideszesek és kereszténydemokraták nem nyilvánítanak véleményt, azzal magyarázta: nincs semmilyen parlamenti jogi eszköz a kezükben, amivel Schmitt Pált távozásra kényszeríthetnék a Sándor-palotából.

- A miniszterelnök úrnak igaza volt, csak a köztársasági elnök úr dönthet, hogy lemond-e. És ő nem akar lemondani. Mi pedig hallgatunk, esetleg cizelláltan, a sorok között mondjuk el a véleményünket - árulta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.