Kormánymoratórium szocialista kétellyel

Vitatták a szocialista képviselők a kormány döntési moratóriumát a hétfői frakcióülésen Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében. A kormányfő megköszönte a frakció elmúlt egy éves támogatását és együttműködését.

Az MTI információi szerint több képviselő is aggályát fogalmazta meg amiatt, hogy a kormány által bevezetett döntési moratórium megakasztja az uniós pályázatok és a közbeszerzések törvényben meghatározott ügymenetét. A képviselők ezt már a múlt heti, évadnyitó frakcióülésen is szóvá tették, most ezt megismételték a miniszterelnöknek.

Bajnai Gordon kabinetfőnöke szerdán találkozik az agrár-, az ipar- és a mérnökkamara képviselőivel, akik már korábban kifogásolták a moratóriumot. A kormány január 13-én határozott a döntési moratórium bevezetéséről. E szerint január 20-tól a központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárást írhatnak ki, amelynek eredményéről a következő kormány megalakulását követően döntenek.

Ez alól kivételes esetben, halaszthatatlan beszerzések esetén lehet felmentést kérni - szögezte le, hozzátéve: a kormány döntése nem érinti a már futó közbeszerzéseket. Április elsejétől pedig az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bíráló bizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására; a megbízási szerződést sem lehet meghosszabbítani, ha az lejár a követő kormány hivatalba lépéséig.

Bajnai Gordon egy múlt heti lapinterjúban azt mondta: sok félreértés és félremagyarázás van a kormány által korábban bejelentett döntési moratórium ügyében. A fejlesztések, a támogatások továbbra is folyamatosak, az országot működtető rendszerek is zavartalanul működnek ettől tovább. A döntési moratóriummal a cél: elkerülni, hogy az történjen, ami 2002-ben, amikor még a második forduló után is voltak tízmilliárdos új kötelezettségek az akkori kormány részéről - közölte.

Bajnai Gordon a hétfői frakcióülésen megköszönte a szocialistáknak, hogy az elmúlt egy évben ilyen eredményesen működtek együtt a válságkezelő kormánnyal.

Az ülésen egyébként részt vett Kovács László volt uniós biztos is, aki évek óta nem volt ott a képviselőcsoport ülésén. A frakcióban téma volt még a március 9-ére tervezett, Magyarország valós helyzetéről szóló politika vitanap is, de nem döntöttek arról, hogy kezdeményezik-e ennek megtartását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.