'Kormányközeli őstermelőkre' bukkantak a gazdák

Családi gazdálkodók demonstráltak Budapesten a Vértanúk terén, melynek végeztével petíciót adtak át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek. A gazdák az állami földekre kiírt pályázatokkal kapcsolatos súlyos visszásságok miatt utaztak Pestre, és azt követelik a kormánytól, hogy érvénytelenítse az eddigi "illegális" földszerződéseket.

A rendezvényen – amelyen 25-30 gazda vett részt – többen hangsúlyozták: ez nem kormányellenes tüntetés, hanem figyelemfelkeltő akció, amellyel azt akarják elérni, hogy "a kormány térjen vissza a helyes útra", és ígéreteinek megfelelően védje meg a magyar földet.

A demonstráció közvetlen kiváltó oka annak a 65 ezer hektárnyi földnek a kiosztása, amelyet a kormány eredetileg a családi gazdaságok fejlesztésére szánt.

– Sok gazda reménykedve várt arra, hogy földhöz juthat – mondta a demonstráció szóvivője, Ács Sándorné agrármérnök, az Élőlánc Magyarországért Egyesület elnökségi tagja. – De a 65 ezer hektárból 32 ezret még ki sem írtak, a pályáztatott területek döntő hányadán pedig nem hirdettek eredményt. Ez súlyosan sérti a törvényességet és a gazdálkodás alapvető szabályait. Márciusban már vetni kellene.

A legtöbb gond mégis ott van, ahol eredményt hirdettek. Fejér megyében egyetlen centiméter föld sem jutott a helybéli gazdáknak, "idegenekkel" köthetik meg húsz évre a bérleti szerződést. "A nyertesek nyilvános adatainak elemzéséből a kormányközeli 'őstermelők' rokoni, üzlettársi, jószomszédi kapcsolatainak megdöbbentő szövevénye rajzolódik ki – írták a gazdák a petícióban.

– A pályázati kiírás állattenyésztésre vonatkozó feltételeivel a családi gazdaságok nagy részét eleve kizárták a versenyből – mondta a szóvivő, és hozzátette, ennek ellenére sokan pályáztak (Szolnok megyében hússzoros volt a túljelentkezés – A Szerk). Azok a Fejér megyei gazdák, akik nem nyertek, azt kapták egy néhány soros levélben, amit a kaparós sorsjegyeken lehet olvasni: nem nyert. Amikor megnézték a Nemzeti Földalap közleményében, hogy ki nyert, nagyon megdöbbentek. Kiderült számukra, hogy egy nagy Fejér megyei volt állami gazdaság teljes felügyelőbizottsága és igazgatósága hirtelen családi gazdává vált, és így földhöz juthatott.

A gazdák úgy tiltakoztak "a fideszes vezetői körhöz tartozó emberek" előnyben részesítése ellen, hogy hangsúlyozták: akciójukat nem a kormány ellen szervezték. Sokan mégsem mertek kiállni, hogy tiltakozzanak, mert megfenyegették őket azzal, hogy "az adóhivatal tönkreteszi őket, ha túl sokat ugrálnak."

– Húsz év nagy idő egy ember életében – mondta rövid beszédében Ács Sándorné. – Ha valaki most nem jutott földhöz, az a jövőben már nem is reménykedhet. Nagy a tét. A fiatalok nem tudnak megmaradni a falvakban, mert a jövedelemtermelő földet nem a helyiek használják, hanem mindenféle spekulánsok, befektetők, külföldiek.

A szóvivő ismertette annak a felmérésnek az eredményét is, amelyet Fejér megyében rögzítettek három település határában. A 15 ezer hektárnyi termőföld esetében annak mindössze 15-20 százaléka van helyi gazdák kezén. Ami azt jelenti, hogy 80 százaléknyi fejlesztési forrás mások zsebébe vándorol.

A pályázókat informális úton csalásra biztatják – írják a gazdák petícióban –, s nyitva hagyják az "állatlízing" kiskapuját. Ez az ügyeskedőknek lehetővé teszi, hogy csak papíron tartsanak állatot. A pályázatok – amelyek benyújtásakor a gazdának 50 ezer forintot kell fizetnie – nem nyilvánosak, nem áttekinthetők, a pontozásos rendszerben a szubjektív elem lehetőséget ad a korrupcióra. A titoktartási (!) nyilatkozat ellenőrizhetetlenné, átláthatatlanná teszi a bírálatokat és a szerződés feltételeit – ez pedig jogellenes.

A gazdák rossz néven vették azokat a lesajnáló javaslatokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy menjenek gombát szedni, vagy tartsanak otthon kecskét. Különösen megorroltak Raskó Györgyre, az Antall-kormány egykori szakállamtitkárára, akinek megszólalását sértőnek, otrombának nevezték. – Ő is egyike azoknak – hangzott el –, aki az elmúlt húsz évben jelentősen meggazdagodott. Minősíthetetlen, hogy azoknak osztják az észt, akiket kifosztottak.

– Azért vagyunk itt – jelentette ki a gazdák szóvivője –, hogy figyelmeztessük a kormányt, amelyet mi ültettünk ebbe az óriási hatalommal járó pozícióba. Semmilyen korrupciót nem vagyunk hajlandók eltűrni.

Kövér László megbízottja a parlament 1-es kapujánál, a földművelésügyi miniszteré a minisztérium előterében, Lázár János a parlamenti irodaház előcsarnokában vette át a petíciót. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke azt üzente, hogy a jövő héten egyeztessenek vele az átadás időpontjáról.

– Erre inkább nem mondok semmit – reagált a gazdák szóvivője.

Családi gazdálkodók demonstráltak Budapesten a Vértanúk terén
gazda tünt , Kossuth tér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.