Kormányhivatalokhoz kerülhet az iskolafenntartó

Akár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a kórházak felügyelő szerve, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is a kormányhivatalokhoz kerülhet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fővárosi kormánymegbízott. A miniszterelnökség és az illetékes államtitkárság mintegy 50 olyan ügykört vizsgál, amely a kormányhivatalokhoz kerülhet. Erről ősszel dönthet az Országgyűlés - tette hozzá György István, aki azt is bejelentette: ezzel párhuzamosan az ügyintézést is egyszerűsíteni szeretnék.

A fővárosi kormánymegbízott azt sem tartja kizártnak, hogy önkormányzati hatáskörök is átkerülnek a Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó kormányhivatalokhoz. György István - szavai szerint - több javaslatot is benyújtott a kormányzathoz a kormányhivatalok további működéséről. Hozzátette: egyedileg kell megvizsgálni az egyes ügykörök adminisztrációját és ahol lehetséges csökkenteni a bürokráciát. 'A cél, hogy mindenki a lakóhelyéhez lehető legközelebb intézhesse az ügyeit.'

A korábbi főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy 'a BKV a BKK-val együtt mozog, azaz mindkét társaságnak egy tulajdonosi kézben kell lennie.' György István elképzelhetőnek tartja, hogy a budapesti közösségi közlekedés állami kézbe kerül. Ennek éves költségvetését a fővárosi kormánymegbízott nemzetgazdasági volumenűnek nevezte, ugyanis 140 - 145 milliárd forintot tenne ki.

György István úgy véli, hogy 1998 és 2010 között mintegy 800 milliárd forintot kellett volna fordítani az elavult budapesti közlekedés fejlesztésére, karbantartására. Hozzátette, hogy ami az elmúlt négy évben megvalósult, már meghaladja ennek az összegnek az egynegyedét.

Az interjú kivonatának a rádió honlapján való megjelenését követően György István levélben kérte annak pontosítását az InfoRádiótól és lapunktól is, ugyanis szerinte több tévedés van a szövegben. A kormánymegbízott közölte: a KLIK és a GYEMSZI jövőbeli sorsáról ugyan folyik egy komoly szakmai előkészítő munka, de ebben jelenleg semmilyen döntés nincs, még az is lehet, hogy semmilyen változás nem lesz.

Ami az önkormányzati hatáskörök kormányhivatalokhoz kerülését illeti, György István azt írja: a gyorsabb és hatékonyabb, egyablakos ügyintézés érdekében 50 olyan hatósági ügykör vizsgálata folyik, amelyek intézése a jövőben egyszerűsített formában a kormányablakoknál történhet majd, de ezek ma sem önkormányzati hatáskörök.

Továbbá nem pontos az a közlés sem, miszerint több javaslatot is benyújtott volna a kormányhivatalok további működéséről, a beszélgetés során ő azt mondta, hogy a jövőben fog ilyen javaslatot tenni a szervezeti és működési szabályzattal kapcsolatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.