A kormányhivatal is beszáll az önkormányzati ringbe

Háromszögesítené a főváros-kerületek közötti hatalmi párharcot a fővárosi kormányhivatal. A kerületeket megtartaná a Pesti Imre kormánymegbízott, de erős felügyeleti szerepet szánna az általa vezetett hivatalnak.

A kerületek felszámolása, összevonása olyan kommunikációs csatába kényszerítené a Fideszt, amelyet nem lehet megnyerni. Ráadásul jelentős pénzügyi nyereséggel sem kecsegtet. A fővárosi és a kerületi önkormányzatok együttes költségvetése meghaladja a 700 milliárd forintot, míg a kerület-felszámolástól várható megtakarítás legfeljebb 3,2 milliárd lehet. Az átlakítással okozott érdeksérelem így jóval meghaladná a várható pénzügyi előnyöket. Ebbe az utcába nem érdemes belemenni – jelentette ki Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője.

A területi államigazgatási szervek és a közigazgatási hivatalok integrációjával idén januártól megalakult intézmény legfőbb feladatául a közigazgatási rendszer egyszerűsítését szabta a kormány. A szakmai tanácsadó, illetve törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalok a minisztériumok, illetve középszintű közigazgatási szervek közötti koordináció mellett a jogszabályok előkészítésében is részt vesznek.

Így a készülő új önkormányzati törvényhez is elkészítették saját döntést segítő munkaanyagukat. A kormányhivatal nem kíván beszállni a kerületek és a főváros közötti huzakodásba és eltér a Belügyminisztérium Tállai András államtitkár által ismertetett koncepciójától is. Az Európában már bejáratott „prefektusi rendszerhez” hasonlatosan egy kézben összpontosítanák minden olyan feladat ellátását, amely túlmutat a városon. Így például a közlekedés szervezését, nagy parkok, országos kulturális intézmények, egészségügyi intézmények, illetve a gyógyfürdők üzemeltetését. A színházak például fővárosi kezelésben maradnának, míg az általános iskolák, művelődési házak továbbra is a kerületi önkormányzatok hatáskörébe tartoznának – magyarázta Pesti Imre, aki bizonyos ügyeket, mint például a parkolás, önkormányzati társulásokra bízná.

A kormányhivatal javaslatának fő irányelve az erős állami kontroll különösen az önkormányzati gazdálkodásban, amely a kormányhivatalon keresztül valósulna meg. A kormánymegbízott tarthatatlannak nevezte, hogy az önkormányzatok úgy vesznek fel hiteleket és bocsátanak ki kötvényeket állami garanciavállalással, hogy az államnak ebbe semmi beleszólása nincs. Pesti Imre nem titkolta, hogy javaslataik ugyan egy döntéselőkészítő folyamat részeként fogalmazódtak meg, de számos pontban egybecsengenek a kormány szándékaival.

Erre utalnak, a kormányhivatalok szerepvállalását erősítő új jogosítványok is.  2012. január elsejétől a kormányhivatalok bíróságon támadhatják meg az önkormányzatok jogszabályt sértő rendeleteit, illetve mulasztásos törvénysértés esetén a kormányhivatal alkothat rendeletet a képviselők helyett.  Ugyancsak a jövő év elejétől az önkormányzatoknál megszűnik a jegyzői poszt, helyette korlátozottabb jogkörrel hivatalvezetőt neveznek ki. Szeptember elsejétől a fővárosi kormányhivatal látja el az összes budapesti nem állami és nem önkormányzati oktatási intézmény szakmai és pénzügyi felügyeletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.