Kormánybiztos kinevezését kéri Esztergomba a polgármester

Esztergom működésképtelenné válása miatt már kért segítséget a miniszerelnöktől Tétényi Éva, de választ nem kapott.

Az Esztergomban kialakul feszült helyzet megoldására ismét Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kéri Tétényi Éva polgármester. A város kétharmados többséggel megválasztott első emberének minden érdemi hatáskörét megvonta a Fidesz-frakció, mely nem fogadja az általa megindított adósságrendezési eljárás törvényességét sem.

2011. április 9. Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, gyalog érkezett Budapestre a Szent István térre, majd a Parlamenthez ment petíciót nyújtott be, új választásokat kérve
Kurucz Árpád 2011.04.09. Digitális 2011. április 9. Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, gyalog érkezett Budapestre a Szent István térre, majd a Parlamenthez ment petíciót nyújtott be, új választásokat kérve. Fotó: Kurucz Árpád

Tétényi szerint a frakció saját önös érdekéből ellehetetleníti a várost, megakadályozza az érdemi munkát, a polgármester által napirendre tűzött témákat meg sem tárgyalja, hanem saját forgatókönyve szerint dolgozik. Ezért a polgármester csak azt az ülést hajlandó levezetni, mely az adósságrendezési eljárás döntéseihez elengedhetetlen napirendi pontokat tartalmazza.

A Fidesz frakció viszont azzal érvel: kétharmados többségük van a közgyűlésben, mégpedig nekik is a helyi választók bizalmából, s szerintük nem ők összeférhetetlenek, hanem a polgármester nem hajlandó együttműködni velük.

A város megosztott, de hétezernél több aláírás annak érdekében gyűlt össze, hogy mondjon le a testület – ebben az esetben a polgármester is önként újra megméretné magát, tudtuk meg Tétényi Évától – s írjanak ki új helyhatósági választásokat. A Fidesz-frakció tagjai azonban erről hallani sem akarnak.

Tétényi a helyzet megoldása érdekében fordult már levélben a miniszterelnökhöz. Ezt a kérést, s az aláírásokat a vele szimpatizálókkal együtt gyalog vitte a fővárosba. Hivatalos válasz azonban nem érkezett a miniszterelnöktől.

A polgármester most elektronikus levélben kéri Orbán Viktort: nevezzen ki Esztergomba kormánybiztost. Azt írja: A helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet. Tétényi szerint a mára működésképtelenné vált város 30 ezer lakója pártállástól függetlenül türelmetlenül várja a megoldást.

A Fidesz-frakció is akcióba lendült. Tétényi szerint egyenként kéne megverni a Fideszes képviselőket címmel sajtótájékoztatót tartanak ma a fővárosban. Úgy tudjuk, hogy egy helyi tévévita után nem kapcsolták ki a mikrofonokat, rögzítették Tétényi és a Fidesz frakcióvezető – aki mellesleg Tétényi rokona – magánbeszélgetését, s az ott elhangzott mondatokat teszik közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.