Kormányátalakítás a választási győzelem jegyében

Orbán Viktor elsőre Kósa Lajost kérte fel, de ő Rogán Antalt javasolta frakcióvezetőnek. A kormányfő már a választási győzelemre koncentrál, ezért is alakította át második felvonásban a kormányát. Orbán a reformátusok és katolikusok közötti arányokról is beszélt.

Már a választásokra, illetve a választási győzelemre koncentrál Orbán Viktor, a politikai kormányzás jegyében ezért alakította át második lépcsőben a kormányát. A miniszterelnök pénteken közölte, hogy átalakítja a kormányt: június 1-jétől Fellegi Tamás helyett Varga Mihály vezeti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat.

Helyette Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a miniszterelnökségi államtitkár, őt pedig Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén. Az már korábban eldőlt, hogy Réthelyi Miklóst Balog Zoltán váltja a humán csúcsminisztérium élén, és a roma-, az egyházügyek, valamint a nemzetiségek felügyelete is a tárcához kerül.

Startol a politikai kormányzás

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség zárt ülésén a miniszterelnök – a távozó képviselők elmondása szerint –egyértelművé tette, hogy nem változik a közigazgatási koordináció (azaz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hatásköre), viszont startol a politikai kormányzás, ezért is erősíti meg a Miniszterelnökséget.

Varga Mihály, "a miniszterelnökhöz legközelebb álló" politikus feladata volt eddig a politikai koordináció, most ez Lázár János eminens dolga lesz; a Fidesz frakcióvezetője ezért is alkalmas a posztra, mert jól ismeri a képviselőket (és a választókerületi elnököket), így képes lesz tesztelni, milyen a közhangulat – hangzott el.

Forrásaink szerint a miniszterelnök egyértelművé tette a képviselők előtt: a ciklus második felében az országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatok esetén a szakmai-közigazgatási és a politikai szempontoknak találkozniuk kell. Arról a kiszivárgott hírek szerint Orbán nem beszélt, hogy a titkosszolgálatok (az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat) is a Miniszterelnökséghez – tehát Lázár János irányítása alá – kerülnének.

De nem esett szó a Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos, kormányoldalról megfogalmazott bírálatokról sem. A Fidesz-frakcióvezető távozóban nem nyilatkozott a kérdésről.

Orbán Varga Mihályról: "több mint egyenrangú viszony"

A kormányátalakítás során a személycserék másik elve: az ügyek, a gazdasági kormányzás, a külkapcsolatok fontossága – Szijjártó Péter külkapcsolatokért felelős államtitkár és Varga Mihály IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter kinevezését ezzel indokolta a miniszterelnök, első helyen említve a hitelmegállapodást a valutaalappal. 

Orbán Viktor távozóban, a Képviselői Irodaház halljában újságíróknak azt mondta: "több mint egyenrangú viszony" lesz közte és Varga Mihály között a következő két-három hónapban. A magyar kormány szeretné minél hamarabb megkezdeni a tárgyalásokat, és sikerrel lezárni azokat.

– Varga Mihálytól azt várom, hogy tolmácsolni tudja azokat a közgazdasági megfontolásokat, amelyek alapján változásokra lehet szükség a magyar gazdaságpolitikában. De nem én fogok neki utasításokat adni, bár ez sem zárható ki, hanem inkább az lesz a közlekedés iránya, hogy ő ismerteti a tárgyalások során felmerült javaslatokat – mondta a miniszterelnök. 

Ne a nyári szabadságon törjék a fejüket !

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy július közepéig mindenképpen üléseznie kell az országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz.

Az ülésen az európai gazdasági helyzetről szólva a miniszterelnök azt mondta, "Görögországban nagy a baj", a francia elnökválasztás több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, így szerinte arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Ezért azt kérte a Fidesz-KDNP képviselőitől, "most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket", a nyár közepére ugyanis meg kell lennie a 2013-as költségvetés vázának.

A miniszterelnök a református-katolikus arányokról

A frakcióülésen forrásaink szerint Orbán Viktor nem beszélt az államtitkári szintű cserékről, ki sem mondta például Szászfalvi László távozó egyházügyi államtitkár nevét, akinek a hírek szerint a kereszténydemokrata Hölvényi György lép a helyébe Balog Zoltán humán csúcsminiszter tárcájánál.

Viszont a református lelkész Balog Zoltán kapcsán Orbán – az egyik képviselő tájékoztatása szerint – azt szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy mintha a reformátusok a közéletben túl aktív szerepet játszanának, holott a katolikusok aránya a hívők között nagyobb.

A kormányfő további mondatait a résztvevők közül egyesek úgy interpretálták, hogy az egyes tisztségek elosztásakor is meg kellene jelennie a katolikusok és reformátusok közötti aránynak. Balog Zoltán miniszterhez hasonlóan a távozó Szászfalvi László is református lelkész, míg utódja katolikus orientációjú.

Munkatársunknak megerősítették, hogy Orbán Viktor mosolyogva megjegyezte: ha egy ország államelnökének katolikus a vallása, nem árt, ha van egy református minisztere is (a kormányfő egyébként maga református, Áder János köztársasági elnök viszont katolikus).

De a miniszterelnök Szőcs Gézáról sem beszélt, holott a kulturális államtitkárnak is mozog a széke, s várhatóan L. Simon László kerül a helyére.

Azt viszont a frakcióülésen a lapunkhoz eljutott hírek szerint elmondta, hogy Kósa Lajost kérte fel a frakcióvezetésre, de mivel a debreceni polgármester számos feladatára való hivatkozással ezt elhárította, Rogán Antalt javasolja Fidesz-frakcióvezetőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.