Kormány így még nem becsült meg senkit

Eszméletlenül megbecsüli a kormány a szociális dolgozókat. Kérdés persze, hogy akkor miért vonulnak az utcára a fekete pólósok.
A kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly a szociális ágazatban dolgozók péntek délutánra meghirdetett demonstrációjával kapcsolatban ismertette a kormány álláspontját. Arról beszélt, a kormány célja, hogy mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg megbecsülje, elismerje az ágazatban dolgozók munkáját.

Közölte, tavaly, az idén és jövőre összességében mintegy 60 milliárd forinttal nő a szociális szférában dolgozók bére, részben a tavaly bevezetett bérpótlékkal és az idén júliustól bevezetendő bérkiegészítéssel együtt.

Emlékeztetett, 2014-ben vezették be - az évi 12 milliárd forint összegű - bérpótlékot, ezt, ahogy idén is, jövőre is biztosítják, továbbá az idén júliustól bérkiegészítést is kapnak az ágazatban dolgozó szakemberek. Ez utóbbira idén 7,6, jövőre pedig 15,3 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben.

Becsapva és kisemmizve

Síppal, dobbal vonulnak pénteken a Parlament elé a szociális ágazat dolgozói, hogy zajos nemtetszésüket fejezzék ki kormányzati tárgyalópartnerük rugalmatlansága miatt. A kormányzattal való tárgyalások kudarcba fulladtak - erről itt írtunk bővebben.

Arra hívta fel a figyelmet, a mintegy 60 milliárd forint teljes egészében külső forrás, ez azt jelenti, hogy nem az ágazaton belülről csoportosították át a béremelésre szánt összeget. Közölte azt is, a béremelés valamennyi fenntartóra vonatkozik, tehát azt az önkormányzati, a civil és egyházi intézményekben dolgozó szakemberek is megkapják.

Azt hangoztatta, a kormány igyekszik megbecsülni az ágazatban dolgozókat, és elszántak abban, hogy a megkezdett munkát folytassák. Ezzel összefüggésben jelezte azt is: kedden újra üléseznek a szociális életpálya elemeit kidolgozó munkacsoportok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.