Korlátozzák az orvosválasztást

Korlátozza a betegek mozgását július elsejétől a kormányzat – derül ki a pénteken megjelent Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A kormányrendelet szerint július elsejétől legfeljebb három hónapig érvényesek az orvosi beutalók, és a beteg csak ott vehetne igénybe orvosi ellátást, ahová az szól. Ha valaki mégis más intézményt választana, akkor a jogszabály szerint az olyan, mintha nem lenne beutalója. Azaz vagy csak térítés ellenében veheti igénybe az ellátást, vagy az adott szakrendelő akár vissza is utasíthatja a kezelését.  Az orvosi beutalók fölhasználhatóságát eddig semmi sem korlátozta.

Lapunk úgy tudja: az új szabályozás valódi célja a beutalási rend és a területi ellátási kötelezettség összehangolása, vagyis az, hogy a betegek ne mászkáljanak összevissza az egészségügyi rendszerben, hanem ott vegyék igénybe a szolgáltatásokat, amelyik intézményhez területileg tartoznak. A hivatalosan kijelölt ellátási területükről érkező betegeket viszont a szolgáltatók nem küldhetik el.

A rendelet pontosítja a várólistaszabályokat is. A jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tartaná nyilván a várólistákat, és koordinálná, hogy a beteg az adott régión belül a lehető legkorábban megkapja az ellátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.