Korhűen modernizálták a Gutenberg téri piacot

Pénteken adják át a korhű szépségében megújított kispesti Gutenberg téri piacot. A beruházás része a Wekerle-telep központjában zajló, csaknem egymilliárd forintos, java részében európai uniós forrásból megvalósuló nagyrekonstrukciónak.

Május 7-én, pénteken délelőtt vehetik újra birtokukba a kispestiek a teljesen megújított Gutenberg téri piacot, amely része a Wekerle-telep központi területe teljes rekonstrukciójának. A nagyjából egymilliárd forintos, Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű program európai uniós forrásból zajlik, s várhatóan őszre fejeződik be.

A XIX. kerület a helyi közösséggel karöltve valósítja meg évek óta dédelgetett tervét: a Wekerle-telepi Munkás Szent József Plébániával és a Wekerlei Társaskör Egyesülettel konzorciumot alakított, hogy jelentős külső támogatással felújíthassák a városrész központját, a Kós Károly teret és annak környékét, fontosabb intézményeit. Ennek érdekében európai uniós pályázatot nyújtottak be, melyen összesen mintegy 714 millió forintot nyertek el. Ezt az összeget Kispest további mintegy kétszázmillió forinttal toldja meg saját erőből.

A piac felújítása, korszerűsítése is e program része tehát, ünnepélyes átadása pedig pénteken lesz. A Gutenberg téri piac is nagyjából százesztendős, a korábbi, néhány évtizede épült pavilonsor két okból is megérett a cserére. Az egyik, hogy elhasználódott, a másik, hogy nem illett a korhűvé visszavarázsolandó Wekerle-arculathoz. Ezért az új pavilonsor is a múlt századelő hangulatát idézi, az építményeket eredeti formájukban állítják vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.