'Méltánytalan és embertelen az utólagos korhatár'

Elfogadja, de nem tartja elegáns megoldásnak a Magyar Kórházszövetség, hogy 62 év felett nem neveznek ki főigazgatót. Kedden délután rendkívüli ülésen jogászokkal és Szócska Miklós államtitkárral is konzultáltak az elnökség tagjai a botrányos kórházvezetői kinevezésekről. A szervezet őszre rendkívüli közgyűlést hívott össze.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a megyei és a fővárosi fekvőbeteg-ellátó intézmények főigazgatói posztjára kiírt pályázatok eredményét a múlt hét közepén hozta nyilvánosságra. Bár a hónapokkal ezelőtt közzétett kiírásban nem szerepelt korhatár, kihúzták a nyertesek közül a 62 éves vagy annál idősebb pályázókat. Azokban az intézményekben, ahol akadt fiatalabb és a bírálók számára is elfogadható jelölt, nyertest hirdettek, a többit érvénytelennek nyilvánították. Erre jutottak a meghirdetett álláshelyek egyharmadánál, azaz a 35-ből 11 esetben. Az ügy óriási felháborodást okozott a főigazgatók körében. Ők is a kormányzati weboldalról tudták meg az eredményt, hivatalosan nem kaptak értesítést sem arról, hogy nyertek, sem arról, hogy nem.

A Kórházszövetség a keddi ülésén azt vizsgálta: van-e jogorvoslati lehetőségük a főigazgatóknak. Az ülésen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is megjelent, magával hozott két jogászt is. Az ülés után a szervezet vezetői nem nyilatkoztak, közleményt adtak ki. Lapunk úgy tudja: a jogászok meggyőzték a testületet, hogy nincs miért apellálni, ha nem is szép dolog a pályázat elbírálása után újabb feltételt szabni. Ettől függetlenül egyénileg perelhetnek az érintettek.

A helyzet azért is elfogadhatatlan, mert míg az állami kórházak többségében érvényesítik ezt a szabályt, addig az egyetemek és az országos intézetek 62 éves vagy ennél is idősebb vezetői egyelőre a helyükön maradhatnak. Lapunk úgy tudja: bár az ágazati mentességről még mindig egyeztetnek az érintett tárcák egymás közt, az országos intézetek vezetői posztjaira csak jövőre írnak ki pályázatot.

A Kórházszövetség közleménye emlékeztet arra, hogy a tavaszi közgyűlésükön is jelezték: az egészségügy átalakítása közepette a vezetői állások teljes körű pályáztatását indokolatlannak, ugyanakkor kockázatosnak tartják. Változatlanul az a véleményük, hogy a vezetőváltás most több negatív következménnyel jár, miközben pozitív eredménnyel nem kecsegtet, ezért felesleges, a rendszer bizonytalanságát fokozza, ugyanakkor energiát von el halaszthatatlan feladatok elvégzésétől. Ez az aggodalom most beigazolódott azzal, hogy a meghirdetett 35 főigazgatói pályázat harmada eredménytelenül zárult, ami biztosan negatív hatással lesz az érintett intézményekben az átmeneti időszak betegellátására.

Mint írják: "A Magyar Kórházszövetség ismerve az ágazat súlyos helyzetét, együttműködve irányítóival segítette az egészségügy átalakítását. Ebben a helyzetben több tapasztalt, életművével közbizalmat kiérdemelt vezető került azáltal megalázó helyzetbe, hogy a pályázatot jóhiszeműen 'végigharcolta', majd arról értesült, hogy életkora miatt ezt hiábavalóan tette. Ezt antihumánusnak és méltánytalannak tartjuk.

A kórházigazgatók részére ez az elv csak akkor nem diszkriminatív, ha ez mostantól a teljes közszféra hasonló vezetői beosztású munkavállalóira egyetemesen érvényes. Ugyanakkor jelezni kívánjuk, hogy amennyiben ez az elv minden egészségügyi munkavállalóra egyöntetűen alkalmazásra kerül, ez az ellátórendszer azonnali működésképtelenségét idézheti elő.

Az MKSZ és a kórházi főigazgatók konstruktív együttműködést tanúsítva viszonyulnak az egészségügyi kormányzat szerkezet-, illetve ellátásszervezési átalakítását célzó programjához és az ezt szolgáló rendkívül aggályos törvényi változtatásokhoz. Nélkülük az ágazat-átalakítás megkezdett és elindított folyamata, a minimumfeltétel törvény, a béremelési, bérkorrekciós változtatások, a hálapénzre vonatkozó jogszabályok és az EU-s munkaidő direktíva betartását is célzó munkaidőre vonatkozó szabályozások végrehajthatatlanok.

Tekintettel arra, hogy a már meghozott döntések, és a várható további pályázatok eredményeként a Kórházszövetség elnökségében a tagok többsége már nem intézményvezetőként fog tevékenykedni, a pályázatok lezárását követően az Elnökség a rendkívüli Közgyűlés összehívása mellett döntött, melyen az előrehozott tisztújító Közgyűlés lehetőségét is felveti" – zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.