Kórházi matek: 24 milliárdból kéne visszafizetni 40 milliárdot

A korábban remélt összeg csaknem dupláját, mintegy 24 milliárd forintot fordíthatnak az egészségügyi intézmények adósságrendezésre még ebben az évben – tudta meg a Népszabadság.

A kedvezményezettek a korábbiakkal ellentétben a pénzt nem csak a lejárt számláik kiegyenlítésére használhatják fel.

Lapunk úgy értesült, az összegből valamennyi közfinanszírozott szolgáltató a teljesítményének arányában kap. Ennél kicsivel többre számíthatnak az eladósodott intézmények toplistásai, így a Honvéd Kórház, az egyetemi klinikák, mások mellett néhány nagyobb városi kórház. Az utóbbiak 400-500 millióra, míg az orvosegyetemek 700-800 millió forintra számíthatnak.

Arra a kérdésünkre, hogy elég-e az összeg, szinte valamennyi általunk megkérdezett főigazgató azt felelte: nem tudják ebből felszámolni a tartozásaikat, de némi levegőhöz juthatnak. A beszállítók mind gyakrabban fenyegetőznek azzal, ha nem fizetnek, nem szállítanak gyógyszert vagy eszközt.

Török Krisztina, az állami kórházakat fenntartó GYEMSZI főigazgatója egy hete a Figyelő konferenciáján azt mondta: idén az adósságrendezésre csak 14 milliárd forint jut. Az érintettek először nyilván nem is hittek a fülüknek, mert azt kezdték firtatni, hogy jó, jó, de mikor jön a kasszasöprés, és mennyivel pótolhatja ki a kormány az első körben érkezett összeget.

Tavaly 27,5 milliárdot osztott ki a tárca az év utolsó napjaiban az akkor mintegy 40 milliárdos lejárt adósság rendezésére. Most a szakemberek 80 milliárdra becsülik az eladósodást, melyből ismét úgy 40 milliárd a 60 napnál régebben lejárt számla. Ezt kellene rendezni az idei 24 milliárdos keretből. (Danó Anna)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.