Kórházi fazonigazítás

Fazonigazításra készül a kormányzat azokon az államosított kórházakon, amelyeket korábban gazdasági társasággá alakítottak. A gazdasági tárcánál készülő jogszabály szerint április elseje után kórház már csak költségvetési intézményként működhet.

Mintegy 28 gazdasági (korlátolt felelősségű vagy zártkörű részvénytársasági) formában működő intézmény működtetési formáját kellene mintegy alig másfél hónap alatt átalakítani. Köztük a nyíregyházi, a debreceni városi, az egri, a tapolcai, a szigetvári, a siklósi, az oroszlányi, a miskolci városi, a körmendi, a komlói, a jászberényi, a hévízi, a hatvani, a dorogi, a dombóvári, a ceglédi, a Veszprém megyei kórházat, valamint a szabolcsi holdingba tartozó intézményeket. Lapunk úgy tudja: az érintett társaságok úgynevezett vállalkozó közintézményi státuszt kapnak, dolgozóik közalkalmazottakká válnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy újabb hatezres körrel bővül a közalkalmazotti létszám.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben az egyik érintett kórház, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. főigazgatója is azt mondja: a változással előny lehet, hogy egységes szerkezetű kórházstruktúra alakul ki, végre megszabadulnak az iparűzési adótól, valamint a nyereségadótól. Megszűnhetnek azok a hátrányok is, amelyek a nem szektorsemleges finanszírozásából adódtak, hogy például a tavalyi béremelésből a gazdasági társasági formában működő egészségügyi intézmények dolgozói egyszerűen kimaradtak.

Ugyanakkor az átalakításnak lesznek költségei, illetve van időigénye is. A kórházszövetség elnöke szerint kétséges, hogy az átalakulás április elejéig megtörténhet, ehhez minimálisan három hónapra lenne szükség. Gazdasági társaságot megszüntetni végelszámolással vagy felszámolással lehet. Várhatóan a kórházak esetében a végelszámolási forma lehet az eljárás, mert a felszámolást fizetésképtelen cégek esetében szokás alkalmazni. Megjegyezte: a helyzet így sem könnyebb, mert a végelszámoláskor is rendezni kell az adósságokat. Becslése szerint a kórházi adósságállomány 20-25 százaléka a gazdasági formában működő érintett intézményeknél halmozódott fel, ez az összeg körülbelül 8-10 milliárd forint lehet.

Rácz felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági társaság megszüntetését be kell jelenteni a cégbíróságon, értesíteni kell a hitelezőket, és a felszámolás előtt legalább harminc nappal nyilatkoztatni a dolgozókat, akarnak-e itt dolgozni az új feltételek mellett is. Szintén milliárdos költsége lehet azoknak felmondani, akik nem akarnak újra közalkalmazottak lenni. Az előzetes felmérés szerint csak a veszprémi kórházban mintegy 100 ilyen dolgozó van, alkalmazásuk felszámolására 100 millió forintra lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.