Kórházi járvány miatt bezárták az Uzsoki egyik osztályát

Nem fogad betegeket az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztálya, ahol már korábban is szünetelt az ellátás hasmenéses járvány miatt, ami tíz nappal az osztály megnyitása után ismét felütötte a fejét – adta hírül a Medicalonline.

Az intézmény orvosigazgatója az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól kérte a neurológiai és stroke kapacitásai átvételét, mivel múlt héten vasárnap nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a tünetek; hétfőn már 25 megbetegedés történt.

Laboratóriumi vizsgálattal a Calici-vírus jelenlétét igazolták, amely – különösen zárt közösségekben – gyakran okoz gyors lefolyású megbetegedéseket, és a gasztroenterális járványok több mint 75 százalékáért felel.

A Calici-vírus okozta fertőzés a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhető meg, a fertőzött személy környezetében mindent alaposan fertőtleníteni kell, mivel a vírus napokig fertőzőképes marad.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) becslése szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átlagosan minden huszadik kórházi beteget érintenek. A nosocomiális (azaz kórházi tartózkodás alatt történő) járványok kialakulásában a nem megfelelő antibiotikum-használat mellett döntő szerepe van a rossz kézhigiénének és takarításnak, a lepusztult kórházi infrastruktúrának, valamint a humánerőforrás hiányosságainak.

Az intézmények túlterheltsége és zsúfoltsága miatt sok helyen nem tudják izolálni a fertőző betegeket. Az ECDC adatai szerint hazánkban az egyágyas kórtermek átlagos, százalékos elosztása (az összes kórházi ágyakhoz viszonyítva) 1,7 százalék, ezzel a legutolsók vagyunk az Európai Unió országai között. Az arány Franciaországban a legjobb: 51,6 százalék, az európai átlag pedig 11,1 százalék – írja az egészségügyi szakportál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.