Kordonok mögött, rendbontás nélkül kezdődött a gárdaper

Jelentős erőkkel biztosítja a helyszínt a rendőrség; kordonokkal lezárt terület, levideózott belépők. Szimpatizánsok most nincsenek, Vona Gábor viszont ott van. Akár délben ítélet születhet.

Rendbontás nélkül kezdődött meg a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön; akár már a déli órákban megszülethet a döntés. A Fővárosi Főügyészség által indított per másodfokú tárgyalásának helyszínét és környékét a rendőrség jelentős erőkkel biztosította. Az ítélőtábla épületébe csak biztonsági átvizsgálás után lehet belépni.

Kordonnal zárták le a bíróság előtti útszakaszt, a környéken a tárgyalás előtt legalább harminc rendőrt és több rendőrautót látott az MTI tudósítója. A lezárás a II. kerület Fekete Sas utca-Henger utca-Tölgyfa utca által határolt részét, valamint az ottani benzinkút Fekete Sas utcával határos ki- és bejáratát érinti. A Tölgyfa utca és a Henger utca közötti útszakaszra, ahol a bíróság épülete áll, csak az intézmény munkatársait és a tárgyalásra regisztrált újságírókat engedték be.

A lezárt területre belépőkre az egyik rendőrautó tetején elhelyezett videokamerát irányítottak. A lezárt utcaszakasz két végén csak újságírókat lehet látni, rajtuk kívül érdeklődők nincsenek. A média képviselői az épület környékén és a bíróság épületében is jelentős számban jelentek meg: féltucatnyi televíziós stáb, fotósok, újságírók kísérik figyelemmel az eseményeket.

A tárgyalás az ítélőtábla polgári kollégiumának legnagyobb termében zajlik, ahol mintegy negyven érdeklődőnek jut ülőhely. A tárgyalás iratismertetéssel kezdődik: felolvassák az ügyészség keresetlevelét, az egyesület ellenkérelmét, a lefolytatott bizonyítási eljárás iratait, valamint az ügy elbírálása szempontjából szükséges egyéb adatokat és az elsőfokú ítéletet, majd ismertetik a fellebbezést és az ellenkérelmet, majd a felek ezekre nyilatkozatot tehetnek.

Ha a táblabíróság úgy ítéli meg, hogy további eljárási cselekményekre ezután nincs szükség, akkor visszavonul határozathozatalra, és akár már a déli órákban kihirdetheti a másodfokú határozatot.Az elsőfokú tárgyalásoktól eltérően a Magyar Gárda tagjai, szimpatinzánsai ezúttal sem az utcán, sem a bíróság épületében nincsenek jelen. Ott van viszont Vona Gábor, a Jobbik és az alperes Magyar Gárda Egyesület elnöke.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke érkezik az egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalására
Budapest, 2009. július 2. Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnöke (j2) érkezik az egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalására a Fővárosi Ítélőtábla épületébe a főváros II. kerületében a rendőrségi kordonnal lezárt Fekete Sas utcában. A Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per első fokon 2008 márciusában kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi a társadalmi szervezet megszüntetését. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.