Korán mentegette Pintér Gergényit

Kisebbfajta vihart kavart Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitánnyal kapcsolatos elnéző álláspontja a Fidesz és a Jobbik felső köreiben is.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, az Orbán-kormány Miniszterelnökségének leendő államtitkára szerencsétlen, elsietett kijelentésnek tartja Pintér Sándor leendő belügyminiszter kijelentését Gergényi Péterrel kapcsolatban. (Pintér Sándor hétfői bemutatkozó nyilatkozatai egyikében azt mondta, nem gondolja, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el a 2006-os oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani.)

Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség leendő államtitkára mondta egy nyilatkozatában (az M1 Híradó online idézi): pártja mindig úgy vélekedett, a 2006. október 23-án történteket ki kell vizsgálni, hogy el tudják dönteni, történt-e jogsértés, s ha igen, milyen. Közölte: ezt nem a rendőrségnek, hanem az ügyészségnek kell lefolytatnia. Elmondta még, nem született döntés még arról, hogy a polgári titkosszolgálatok a Belügyminisztériumhoz tartoznak-e.

Pintér elnéző nyilatkozatát sokkal súyosabb esetnek tekinti a Jobbik. A párt felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-kormány leendő belügyminisztere, Pintér Sándor máris a 2006. őszi rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik.

- Pintér Sándor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte a tömegoszlatásokat irányító Gergényi Péter nem követett el semmilyen törvénytelenséget - olvasható Volner János, a rendvédelmi kabinet elnökének közleményében. Mint ismeretes, nemcsak a magyar, hanem a világsajtót is bejárták a véres erőszakba torkollott tömegoszlatás megrázó felvételei és Bencze József, a jelenleg is hivatalban levő országos rendőr-főkapitány maga is bocsánatot kért a nyilvánvalóvá vált súlyos jogsértések miatt. Ennek ismeretében különösen visszás, hogy az elszámoltatást ígérő Fidesz-kormány leendő belügyminisztere máris a szemkilövető főrendőrök mentegetésén fáradozik.

"Ez az eset is jól mutatja, teszi hozzá Volner, mennyire csak szólamok voltak a Fidesz elszámoltatásra tett ígéretei. Nyilvánvaló, hogy sem az MSZP és a Fidesz gazdasági holdudvarainak közös mutyiügyleteiben, sem pedig a Pintér volt üzlettársát, Gergényit érintő vizsgálatok alkalmával nem számíthatunk a leendő Fidesz-kormány feltáró, elszámoltató munkájára."

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.