Kónya szerint levágják "a maffiabirodalom fejét és csápjait"

A Magyar Szolidaritás Mozgalomnak nem csatákat, hanem háborút kell nyernie 2014-ben – hangoztatta Kónya Péter, a szervezet elnöke az egyesület szombati alakuló és egyben tisztújító közgyűlését megelőzően Budapesten. Mint mondta: nem egyszerű kormányváltásra, hanem új korszakra van szükség.

Kónya Péter felidézte a Szolidaritás történetének legfontosabb pillanatait, köztük a 2011. október 1-jei zászlóbontást, a tavaly januári Operaház előtti tüntetést és az Együtt 2014 választói szövetség megalakulását.

Közlése szerint egyfajta hidat kívántak képezni a szakszervezetek és a pártok között. Naivak voltak, mert a szakszervezetek és a politikai pártok is megijedtek a kezdeményezéstől, konkurenciát és ellenséget láttak bennük - fogalmazott. Az emberek viszont megértették az üzenetet, így két hónap alatt országos szervezetté nőttek – tette hozzá.

A Szolidaritás egyesületté alakulása, valamint az Együtt 2014 párttá válása sem volt egyszerű, "sokszor a hatalom packázása" lassította a folyamatot – mondta Kónya Péter. Az átalakulás során fiatal politikusokra találtak az LMP-ből kivált PM-esek (Párbeszéd Magyarországért) személyében, de tovább keresik a szövetségeseket. A szövetségkötés azonban az új, egyfordulós választási rendszer miatt nagyon nehéz – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: el kell érni azt a minimális célt, hogy a demokratikus ellenzéki erőknek minden választási körzetben csak egy jelöltje legyen. "Ha ez nem sikerül, akkor vele együtt menjen mindenki a lecsóba" – fogalmazott.

Mint mondta: elegük van abból, hogy a Fidesz végtelenül megosztotta ezt az országot. "Le fogjuk vágni a maffiabirodalom fejét és csápjait" egyaránt, ha kormányváltás lesz - ígérte.

A szombati közgyűlés méltó válasz arra a vádra, hogy a Szolidaritás nem demokratikus szervezet. Össze kell fogni, tanulni kell a múlt hibáiból és egy új korszakot kell nyitni Magyarországon, mert 2014-ben nem lesz kormányváltás, ha nem lesz utána korszakváltás – zárta beszédét Kónya Péter.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület alakuló közgyűlésén 241 tag vesz részt, akik elnököt, valamint elnökséget választanak. Várhatóan elfogadják az egyesület programját és cselekvési tervét, valamint határozatokat hozhatnak arról, hogy az egyesület milyen politikát folytasson, és mely szervezetekkel, pártokkal kössön szövetséget.

A közgyűlés előtt felszólalt Bajnai Gordon, az Együtt - A Korszakváltók Pártja vezetője, volt miniszterelnök is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.