Konszolidáció vagy harc

Lázár János miniszterelnökségi minisztert aligha fenyegeti az a veszély, hogy egységes álláspontot képviselő zsidó szervezetekkel kell ma asztalhoz ülnie. A Mazsihisz nem csupán a kormánnyal, hanem a konkurens EMIH-hel is vitázik, ráadásul házon belül sincs nyugalom.
A kerekasztal ülésének napirendjén nem szerepel a nagy tiltakozást kiváltó Szabadság téri emlékmű, de valószínűleg erről is szó lesz
A kerekasztal ülésének napirendjén nem szerepel a nagy tiltakozást kiváltó Szabadság téri emlékmű, de valószínűleg erről is szó lesz
Teknős Miklós / Népszabadság

A Lázár János által összehívott Zsidó Közösségi Kerekasztal a Parlamentben tartja ülését. A kormányzat a jelek szerint konszolidálni próbálja kapcsolatát a Mazsihisszel. Ebbe az irányba mutat, hogy Navracsics Tibor külügyminiszter és Heisler András, a Mazsihisz elnöke nemrégiben együtt koszorúzott a II. világháború kitörésének évfordulóján, szerdán pedig – a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében – közösen nyitnak meg egy kiállítást Szabadkán, a városi múzeumban.

A kerekasztal előtt a Miniszterelnökség négy téma megtárgyalására tett javaslatot: a holokauszt-túlélők szociális helyzetének javítása, a holokauszt megjelenítése a köznevelésben, az antiszemitizmus elleni fellépés és a zsidó temetők ügye. Előzőleg – a Mazsihisz kezdeményezésére – tizennégy zsidó szervezet is konzultációt tartott, és szintén négy napirendi pontra tett javaslatot: a Sorsok Háza projekt jövője, az oktatás terén kialakított együttműködés továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása, a progresszív zsidó egyházak státuszának megvitatása. A zsidó szervezetek továbbá azt kérik, hogy a kerekasztal rendszeresen, legalább háromhavonta ülésezzen.

Leginkább forró pontnak a Józsefvárosban épülő Sorsok Háza ígérkezik. A zsidó szervezetek egyetértettek abban, hogy a „kiállítás részletes forgatókönyvének megküldése nélkül annak tartalmáért felelősséget nem lehet vállalni”. Szakembereik révén szeretnének közreműködni az új emlékközpont koncepciójának kialakításában és – ahogyan állásfoglalásukból kiolvasható – az intézmény működtetésében is. Bár a Sorsok Háza vezetésével megbízott Schmidt Máriáról nem tettek említést, köztudott: személye is akadálya az együttműködésnek. Kérdés, hogy ilyen körülmények között a kormány milyen kompromisszumos megoldással képes előállni. Kérdés az is, hogy valamilyen formában szóba kerül-e a nagy tiltakozást kiváltó Szabadság téri megszállási emlékmű.

A Mazsihisz pozícióit gyengíti, hogy éleződni látszanak a konfliktusok a Köves Slomó rabbi vezette EMIH-hel. Köves Slomó a közelmúltban a Népszabadságban közölt írásában bírálta a Mazsihiszt (a lényeg röviden: a rabbi úgy véli, hogy a Mazsihisz szerepzavarban van, közéleti-politikai fellépések helyett inkább vallási és hitéleti tevékenységére kellene koncentrálnia). A Szombat folyóirat honlapján megjelent nyílt levelében az ugyancsak EMIH-es Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány vezetője is támadta a Mazsihiszt. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ugyanitt keményen válaszolt: szerinte egyre többen „lokális érdekek mentén szerveződő, helyenként megalkuvó” szervezetként tekintenek az EMIH-re, a sajtóban indított konfrontációjuk „szinte az öngyűlölő zsidó érzetét kelti”. Köves Slomó nem ment el a Mazsihisz kezdeményezésére létrejött előzetes konzultációra, az év elején a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén sem vett részt. A mostani találkozón azonban –mondta lapunknak – tervei szerint ő is ott lesz.

Mondjon le!

Nem csitulnak a kedélyek a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) ügyvezető igazgatójává választott Schwezoff Dávid körül. Schwezoff régebben transzvesztita előadóként lépett fel, katolikus kántorként ténykedett, és az evangélikus egyetemnek is hallgatója volt. Vasárnap késő este a hitközségek vezetőiből álló úgynevezett elnökök tanácsa közleményben szólította fel lemondásra Schwezoff Dávidot. A testület erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója „olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”. Az elnökök tanácsa ugyanakkor felkéri a BZSH közösségét, hogy a magyarországi zsidóság presztízsének visszaszerzése érdekében hívja vissza az ügyvezető igazgatót. A hasonló felszólításnak korábban nem volt foganatja, Schwezoff Dávid pedig – akit telefonon nem sikerült elérnünk – mindeddig nem adta jelét annak, hogy hajlandó lenne távozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.