Konrád: Orbán szavaira már rég gúny a válasz

Élesen bírálta a magyar kormányt Fischer Iván, akivel a német Frankfurter Allgemeine Zeitung készített interjút. Konrád György a Berliner Zeitungnak nyilatkozott.

Fischer Ivánnal közölt interjút "Ezt nem tűrheti Európa" címmel csütörtökön a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. A karmester szerint sok minden ad okot aggodalomra Magyarországon.

"A gazdasági válságnak és a nacionalista demagógiának köszönhetően egyetlen párt került hatalomra, amely kétharmados többséggel rendelkezik. Ezt a hatalmas többséget szemmelláthatóan arra akarja kihasználni, hogy felszámolja a demokratikus struktúrákat, ellenőrizze a sajtót, és manipulálja a választójogot, sőt az alkotmányt is. Fenyeget annak a veszélye, hogy az ország nacionalista diktatúrába süllyed - hangoztatta Fischer. - Ezt azért nem szabad megengedni, mert Magyarországon sok szabadságszerető ember él. Nem szabad cserbenhagyni a magyar demokratákat, a világ nem nézheti tétlenül, hogy végleg elpusztul ez a törékeny demokrácia."

Arra a kérdésre, mit tehetnek a művészek, a karmester emlékeztetett: a 30-as években például fontos volt Németországban, hogy a művészek állást foglaltak. Erős jelzés volt, hogy Thomas Mann elhagyta az országot. A művészek  erkölcsi példaképek lehetnek, és ez ma is érvényes. Fischer felidézte Bartók Béla példáját, akit annak idején sokan bíráltak Magyarországon azért, mert román és szlovák népdalokat is gyűjtött és feldolgozott. A nagy zeneszerző világosan megmondta: igazi célja soha nem a nacionalista bezárkózás volt, hanem a népek közötti megértés.

Schiff Andrással egyetértve Fischer bírálta azt az apátiát, amellyel a magyar lakosság nagy része a kialakult helyzetre reagál. Ő azonban fontosabbnak tartja a kivezető utat. Ezt pedig szerinte az jelenti, hogy támogatni kell a demokrácia helyreállításáért küzdő embereket. – Szilárdan hiszek abban, hogy a magyarok többsége szabadságban akar élni. Meg kell nekik mutatni, hogy Európa nem tolerálja a jelenlegi tévutat – hangsúlyozta a német újságban Fischer Iván.

A baloldali Berliner Zeitungnak adott interjúban Konrád György riasztónak találja a demokrácia magyarországi lerombolásának mértékét. Megdöbbenésének ad hangot annak láttán, hogy Orbán Viktor, a 80-as évek végének fiatal forradalmi aktivistája "elfojtja a visszaszerzett polgári szabadságjogokat", és "tekintélyelvű politikai struktúrába" kényszeríti a magyar társadalmat.

A miniszterelnök "megfosztja hatalmuktól a felügyeleti szerveket és a véleményformáló fórumokat, saját embereivel tölti meg az alkotmánybíróságot, a számvevőszéket, a médiumokat, a kulturális intézményeket... Demokráciáról már nem lehet beszélni Magyarországon: új pártállam jött létre, amely gyorsan halad egy hatósági állam felé" - mondta az író.

Nem akarja a nácik németországi uralmának rémképét a falra festeni, ám ez a gyors "Machtergreifung" (a Hitler hatalomra jutására használt német kifejezés) igenis emlékezteti őt az 1933 eleji németországi légkörre. "Hitler a szavazatok mintegy 40 százalékával, demokratikus úton került hatalomra, ám az év végén már 90 százaléka volt."

Az újságírónak arra a kérdésre, vajon kell-e félnie Európának Magyarországtól, amely éppen most vette át az EU soros elnökségét, Konrád kifejtette: Európának nincs mitől félnie, legföljebb Magyarországnak. Olyasmi kezdődött el Magyarországon, amire korábban nem volt példa. – Az Európai Unión belül megpróbál létezni és hatni egy újfajta diktatúra, amely úgy néz ki, mint a demokrácia – fogalmazott.

Az író annyiban egyetért a magyarországi "Führerstaat" (vezéri állam) bírálóival, hogy Orbán számítása tekintetbe veszi a más EU-országokban mutatkozó illiberális tendenciákat is: az "erős ember" utáni vágyakozást, az elnöki kormányzásra való hajlandóságot, a Brüsszellel szemben jelentkező nemzeti önzést és populizmust, a támadásokat a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás ellen.

A helyzet komolysága ellenére Konrád azt jósolja, hogy a jobboldali populista Orbán végül "kigúnyolt vesztesként fogja befejezni a játszmát" – Nevetséges nagy gesztusaira és szavaira, szónoki sztereotípiáira már régóta éles gúny a válasz – mutat rá. Szerinte Orbán és emberei kétfrontos harc előtt állnak: a megosztott baloldal nem lesz nehéz ellenfél. Nehezebb dolognak ígérkezik viszont visszatuszkolni a palackba a neofasizmus szellemét, amelyet Orbán engedett szabadjára a Jobbik atyáskodó tűrésével. "Az új kormányt ma már félelemmel töltik el ezek a szélsőséges erők ... Azt azonban nem kívánhatjuk, hogy Orbán alulmaradjon velük szemben" - szögezte le a Berliner Zeitungnak adott interjúban Konrád György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.